Nieuws

Nieuwsbrief week 02, 2017

100 miljoen streaming abonnees; dominantie YouTube ten einde

In december is de streamingmarkt de mijlpaal van 100 miljoen abonnees gepasseerd, meldt MIDiA Research. De topspelers zijn Spotify (43% marktaandeel), Apple Music (20,9%) en Deezer (6,9%). Met het toenemen van het marktvolume beginnen langzaam zaken te veranderen: de omzetten groeien, de kritiek van (vooral grotere) artiesten en componisten ebt wat weg en de businessmodellen van de labels veranderen. Toch zijn we er nog niet. Kleinere en middelgrote artiesten hebben moeite met streaming het gat te dichten dat weggevallen verkopen hebben geslagen, downloads verkeren in een vrije val en veel indielabels hebben een cashflow-probleem.
Ook YouTube en Vevo horen tot de verliezende partijen. De videoplatforms zagen het aantal streams in 2016 weliswaar met 7,5% stijgen naar ruim 168 miljard stuks, maar dat stelt niets voor vergeleken met de groei van de audiodiensten. Die noteerden volgens Music Business Worldwide een plus van maar liefst 124,3%, naar ruim 191 miljard betaalde streams in 2016. En dat gaat dan nog alleen over de Amerikaanse markt. Ook het aantal uit advertenties betaalde streams steeg, met 14,3% naar ruim 59 miljard. De verhouding audio:video komt daarmee te liggen op 250:181 (in miljarden streams).

 

Brede ondersteuning voor hi-res audiostreams

Een groot deel van de muziekindustrie, waaronder alle drie de major labels (Universal, Sony en Warner), de Recording Industry Association of America en muziekplatforms als Pandora, Rhapsody/Napster en HD Tracks, heeft in samenwerking met belangenorganisatie Digital Entertainment Group aangekondigd hi-res audio voor muziekstreaming te gaan ondersteunen. Dit betekent dat de weg vrij is om muziek in studiokwaliteit te gaan aanbieden via de streamingdiensten, aldus Billboard.
Grote afwezigen, zowel letterlijk als figuurlijk, zijn de twee marktleiders Spotify en Apple Music. Laatstgenoemde werkt naar verluidt aan een eigen hifi-technologie. Tidal is wel toegewijd aan muziek in hoge kwaliteit en heeft aangekondigd de eerste streamingdienst te zullen zijn die tracks gaat aanbieden in Master Quality Authenticated (MQA) audio, een nieuw hi-res muziekformaat. Wanneer met de ophoging van de geluidsstandaard wordt begonnen, is niet bekend.

 

Google overweegt overname SoundCloud

Wat moest het geruchtencircuit momenteel toch zonder SoundCloud? Nadat eerder gesuggereerd werd dat Twitter (in 2014) en Spotify (vorig jaar) geïnteresseerd zouden zijn om de dienst in te lijven, zou nu Google zijn oog erop hebben laten vallen. De vraagprijs, die in de eerste twee gevallen rond de 1 miljard dollar zou hebben gelegen, is nu wel een stuk lager: Google zou voor 500 miljoen dollar de nieuwe eigenaar kunnen worden.
Als de verkoop doorgaat, spinnen de major muziekmaatschappijen daar garen bij. Die hebben immers alle drie aandelen in SoundCloud. Music Business Worldwide heeft uitgezocht dat Universal een aandelenpakket van 4% zou hebben, Sony van 3% en Warner tussen de 1 en 2%. Als de vraagprijs ook de verkoopprijs wordt, hebben zij dus onderling zo’n 45 miljoen dollar te verdelen.

 

 

Ook interessant:

 

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

SaveSave

SaveSave

terug