Nieuws

Nieuwsbrief week 53, 2016

Nieuwjaarswens

Beste Popauteur,

Als voorzitter van de vereniging Popauteurs.NL wens ik u, mede namens het hele bestuur, langs deze weg een heel gelukkig en vooral gezond 2017.

Ook het komende jaar zal Popauteurs.NL uw belangen als auteur blijven behartigen binnen de diverse gremia en in het bijzonder binnen Buma/Stemra. 
Het Bestuur van Buma/Stemra heeft besloten meer en meer de beslissingsbevoegdheid over zaken die direct met de aangeslotenen te maken hebben, neer te leggen bij de Ledenraad van Buma/Stemra, die sinds kort vergadert onder voorzitterschap van ons bestuurslid Iason Chronis.
Verder blijft Henk Westbroek onze belangen verdedigen binnen het Buma/Stemra-bestuur, is Hans Aalbers onze afgevaardigde binnen het bestuur van Buma Cultuur en blijft Guus Bleijerveld zich mede namens onze vereniging inzetten binnen het Platform Makers en het Sociaal Fonds Buma. Guus is overigens ook voor uw problemen op het gebied van auteursrecht elke vrijdagochtend telefonisch (035-6244911) te bereiken op ons wekelijkse spreekuur.

In 2017 blijft het auteursrecht volop in het nieuws, mede door een uitspraak van een Duitse rechter, waarbij de verhouding tussen de auteur en zijn muziekuitgever wellicht volledig op zijn kop komt te staan. Hierover gaat u binnenkort zeker via onze nieuwsbrief meer horen.
Popauteurs.NL blijft pogingen ondernemen om meer en meer samen te werken met de andere beroepsverenigingen, omdat wij denken dat we door onze krachten te bundelen meer kunnen bereiken in het voordeel van de auteur en in het bijzonder van onze leden.
Goed nieuws is dat de omzetten van streaming van Nederlands product (zowel popproduct, dance als Nederlandstalig) het afgelopen jaar zo'n 60% gestegen zijn en het lijkt erop dat deze stijging het komende jaar door zal zetten. Ons lid Guus Meeuwis zet wellicht een nieuwe trend door zijn muzikale activiteiten niet langer te laten begeleiden door een major platenmaatschappij, maar voor een groot deel in eigen beheer. Een route waar een ander lid van onze vereniging, Henk Westbroek, ook voor gaat kiezen in 2017.

Kortom het belooft op allerlei fronten een interessant jaar te worden voor de artiest en het daaraan verbonden auteursrecht.

Mocht u directe vragen hebben of ideeën waarvan u vindt dat onze vereniging zich daarover zou moeten buigen, dan nodig ik u graag uit dit kenbaar te maken via ons algemene emailadres info@popauteurs.nl. Ik ben zelf voor u te bereiken via tom@tom-peters.nl. Ik wens u heel veel succes en hits toe in 2017!

Vriendelijke groet,
Tom Peters
voorzitter Popauteurs.NL

 

Wim van Limpt over de nieuwe rol van Buma/Stemra

Met de benoeming van Wim van Limpt tot nieuwe ceo van Buma/Stemra in juni van dit jaar is de auteursrechtenorganisatie een nieuwe fase ingegaan. Van Limpt bruist van de ambitie en ideeën en deinst er niet voor terug om kritisch naar de organisatie te kijken. Iets wat hij de afgelopen jaren binnen Buma/Stemra van nature al heeft gedaan. Entertainment Business interviewde hem over zijn plannen.

 

 

 

 

'90% van plagiaatclaims draait puur om geld'

Plagiaat is tegenwoordig grotendeels een economisch probleem, zegt advocaat Bjorn Schippers van Schipper Legal in BNR Juridische Zaken. Plagiaatzaken draaien inmiddels voor zeker 90% om geld en misschien 5% om artistieke argumenten. Daarmee komt de creativiteit in de muziekindustrie zwaar onder druk te staan, aldus Schippers. “Als je steeds bang moet zijn dat je allemaal claims kunt verwachten omdat je een hit hebt gescoord, kan dat de creativiteit heel erg inperken.”
Olga Meijer, secretaris van de commissie plagiaat van Buma/Stemra, bevestigt dat het eigenlijk alleen maar om geld gaat. “In feite worden artiesten op die manier gedwongen om zich te verzekeren tegen plagiaatclaims.”
Schipper meent dat verlichting van het probleem kan komen van metadata. Platenmaatschappijen en Buma/Stemra zouden daarin moeten samenwerken. “Er is zoveel metadata beschikbaar over alle muziek en alle rechthebbenden dat we ervoor moeten zorgen dat we het allemaal in één database krijgen.” Beluister hier het hele interview.

 

 

Binnen Apple Music kan nu op componist gezocht worden

In tegenstelling tot Apple iTunes, dat een deal heeft met metadatagigant Gracenote, kon bij Apple Music nooit op componist gezocht worden. Tot voor kort, ontdekte Music Business Worldwide.
In de laatste versie van de mobiele app kunnen gebruikers zelf aangeven welke zoekcategorieën worden weergegeven. Voorheen kon daarbij worden gekozen uit Playlists, Artists, Albums en Songs. Tegenwoordig echter ook uit Video, Genres, Compilations en… Composers.
Het systeem is nog niet perfect en heeft nog zijn beperkingen (die worden in het MBW-artikel toegelicht), maar het begin is er. Bij concurrerende diensten als Spotify en Tidal kan overigens nog helemaal niet gezocht worden op componist.

 


 

 


 

Ook interessant:

 

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug