Nieuws

Nieuwsbrief week 39, 2016

Hazes Jr. grote winnaar Buma NL Awards; Meeuwis ‘Hollandse Meester’

Tijdens Buma NL, hét gala voor de Nederlandstalige muziek, werden deze week in totaal twaalf awards uitgereikt in de categorieën Hollandse en Populaire Nederlandstalige muziek. Vier daarvan gingen naar André Hazes Jr. In de categorie Hollandse muziek kreeg hij de Buma NL Award voor zowel het album als de single Leef. Het nummer is bovendien het meest gedraaid in de Nederlandse horeca. Zijn single Niet Voor Lief werd het meest gestreamd.
De Lifetime Achievement Award was voor Gerard Joling, als erkenning voor zijn bijdrage aan de populariteit van de Nederlandstalige muziek en om het feit te eren dat hij al ruim 30 jaar actief is in het muziekvak.
Nieuw was een prijs voor beste auteur. Guus Meeuwis mocht deze eerste ‘Hollandse Meesters Award’ in ontvangst nemen.

 

Muziekstreaming blijft groeien

Het eerste deel van het jaar is goed van start gegaan. De totale Nederlandse muziekmarkt is met 23,2% gegroeid, blijkt uit halfjaarcijfers van industriebranchevereniging NVPI. Dit komt met name door de aanzienlijke groei (met 52%) in streamingomzet, die vooral voortkomt uit abonnementsdiensten. De digitale omzet nam met 41,1% toe, van 31 miljoen euro naar 44 miljoen euro. Daarmee is digitaal product goed voor maar liefst 61,5% van de totale markt. De fysieke markt steeg licht (met 2,4%) door de aanhoudende populariteit van vinyl.
Naast internationale topreleases van onder meer Adele, Justin Bieber, Coldpay, Beyoncé en David Bowie hebben ook hits van nationale artiesten een grote bijdrage geleverd aan deze stijging. Rappers Lil’ Kleine en Broederliefde, meidengroep K3 en Nederlandse grootheden Marco Borsato en Anouk hebben het goed gedaan. Ook Claudia de Breij, Kensington, André Hazes Jr. en New Wave haalden de Top 20 van de Album Top 100.

 

Zweedse topsongwriters richten muziekrechtenorganisatie op

Max Martin, Björn Ulvaeus en Niclas Molinder hebben de Music Rights Awareness Foundation in het leven geroepen. Deze organisatie heeft als doel om kennis over muziekrechten wereldwijd te delen met muzikanten.
Het eerste project van de Music Rights Awareness Foundation is Music Rights in Africa, dat als doel heeft om muzikanten in Malawi, Rwanda en Tanzania via educatie te helpen.
De oprichters zijn Zweedse songwriters die samen verantwoordelijk zijn voor veel hits. Martin heeft voor onder anderen Adele, Backstreet Boys, *NSYNC, Britney Spears en Ariana Grande nummers geschreven, Ulvaeus was een van de leden en tevens een van de componisten van ABBA en Molinder is onderdeel van het songwritersteam Twin.

 

Een derde van de jongeren betaalt voor streamingdienst

Volgens de IFPI heeft 32% van alle jongeren tot 25 jaar een betaald abonnement voor het streamen van muziek, 40% meer dan in 2015. Onder alle internetgebruikers van 16 tot 64 jaar is een stijging van 15% naar 18% waarneembaar. Deze cijfers komen naar voren uit een onderzoek dat IFPI liet uitvoeren onder 12.000 personen in 13 vooraanstaande muziekmarkten (waarvan Nederland er overigens niet eentje was).
Bijna de helft (48%) van alle internetgebruikers betaalt op een of andere manier voor muziek; door cd’s of downloads te kopen of door zich te abonneren op een streamingdienst. Meer dan 80% van de streamingabonnees zegt naast streaming ook op andere manieren muziek te consumeren, in de vorm van vinyl, cd’s of downloads.
Er is ook een keerzijde: 35% van de respondenten geeft toe de afgelopen zes maanden ook langs illegale weg muziek tot zich te hebben genomen. Het rippen van (voornamelijk YouTube-) streams is de snelst groeiende vorm van inbreuk. Drie op de tien ondervraagden bedient zich van die praktijk.
Lees hier het complete Music Consumer Insight Report 2016.

 

 

Ook interessant:

 

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

SaveSave

terug