Nieuws

Nieuwsbrief week 37, 2016

'HitsNL is de redding van de Nederlandstalige muziek'

De eind vorig jaar geïntroduceerde streamingdienst HitsNL groeit gestaag. “De teller staat inmiddels op ettelijke duizenden abonnees”, aldus mede-initiatiefnemer Tom Peters. Hij signaleert echter wel dat voor sommige gebruikers de drempel om online te betalen vrij hoog is. In het najaar worden de regels voor online betalingen versoepeld, waardoor het makkelijker wordt om onder meer via iDeal te betalen. “Ik denk dat dit voor de groei van HitsNL-abonnees een erg gunstige ontwikkeling is.”
De komende maanden wordt nadrukkelijk ingezet op marketing in print en op sociale media om de naamsbekendheid te vergroten. Verder bezoeken promoteams de komende drie maanden festivals en optredens om fans proactief kennis te laten maken met HitsNL. Daarnaast is het de bedoeling dat op korte termijn een Vlaamse versie, HitsBE, wordt gelanceerd.
Peters kijkt dan ook vol vertrouwen naar de toekomst. “De streamingomzet stijgt jaarlijks. En hoewel die de teruggang van fysiek nog niet compenseert, verwacht ik dat dat binnen twee à drie jaar wel gebeurt. Streaming wordt een mooi verdienmodel.”
HitsNL biedt alle Nederlandstalige muziek aan, van hiphop tot volks en van après-ski tot muziek uit de jaren vijftig. In totaal bevat de database bijna 300.000 tracks.

 

Ab Tamboer overleden

Op 26 augustus jongstleden is Ab Tamboer overleden als gevolg van longfalen. Hij werd 65 jaar. Tamboer werd op 8 november 1950 geboren in Den Haag. Al vanaf zijn vijftiende was hij als drummer actief in amateurbands. Na het afronden van de LTS (automonteur) studeerde hij in 1978 als slagwerker orkestspel met onderwijsbevoegdheid af aan het conservatorium van Den Haag. In 1976 had hij Ton van der Kleij al eens vervangen tijdens een Poolse tournee van Earth & Fire, om hem twee jaar later definitief op te volgen.
Toenmalig bassist Bert Ruiter, nu bestuurslid bij Popauteurs.nl, herinnert zich die tijd nog goed: “Ik denk nog vaak terug aan de jaren dat wij samen speelden in Earth & Fire. Appie was een fantastische drummer om mee te werken. Hij had de juiste opvatting over muziek en een geweldige inzet. Bovendien was zijn humor niet te evenaren.”
Na het uiteenvallen van de band, in 1983, ging Tamboer drummen in Het Goede Doel. Ook was hij een beroemde sessiedrummer. Tamboer is te horen op de hit Rock Me Amadeus van Falco en werkte met beroemde Nederlandse acts als Ekseption, Sandy Coast, Tee-Set en Jan Akkerman. Verder maakte hij deel uit van de sessieband voor de Nederlandse musical Cats en speelde hij bij Kinderen voor Kinderen, waarvoor hij ook nummers schreef.

 

Hoger beroep Blurred Lines-zaak gesteund door muziekindustrie

In 2015 oordeelde de rechter dat Blurred Lines van Pharrell Williams en Robin Thicke teveel lijkt op Got To Give It Up van Marvin Gaye, als gevolg waarvan de twee een schadevergoeding van miljoenen dollars moesten betalen aan de nabestaanden van Gaye. Het door het duo tegen deze uitspraak aangespannen hoger beroep wordt nu door 212 muzikanten, songwriters en producers ondersteund. Onder hen bevinden zich Earth, Wind & Fire, Hans Zimmer, Linkin Park en Jason Mraz.
Zij hebben het Court of Appeals een brief gestuurd, waarin zij aangeven dat bij alle nieuwe producties inspiratie uit bestaande muziek wordt gehaald. ‘Het vonnis dreigt songwriters te bestraffen voor het creëren van muziek die is geïnspireerd op eerdere werken’. Het gezelschap is van mening dat creativiteit wordt belemmerd en dat er duidelijke regels moeten komen om de grens tussen inspiratie en plagiaat te bepalen.

 

Spotify koerst af op 50 miljoen abonnees

De afgelopen vijf maanden heeft Spotify negen miljoen nieuwe abonnees kunnen bijschrijven, een gemiddelde van 450.000 per week. Als Spotify deze (record)groei kan vasthouden, verwelkomt het binnen zes maanden zijn 50 miljoenste abonnee.
Het huidige aantal van 39 miljoen betalende gebruikers is meer dan het dubbele van de 16 à 17 miljoen abonnees dat Apple Music momenteel op de teller heeft staan. Naar verluidt is het superieure wereldwijde bereik van Spotify een van de redenen waarom Universal Musics Lucian Grainge af wil van exclusives bij onder meer Apple Music en Tidal. Hij ziet Spotify op dit moment als een aanzienlijk sterker platform dan diens concurrenten.

 

 

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug