Nieuws

Nieuwsbrief week 25, 2016

Brede steun voor nieuw te ontwikkelen rechtendatabase

Een van de belangrijkste verbeterpunten van streamingdiensten is de herkenning van de gespeelde muziek, zodat de juiste rechthebbenden de juiste vergoedingen krijgen. Hoewel de verwijtende blik op dit gebied vaak naar de platforms gaat, moet de industrie ook een hand in eigen boezem steken. Waarom is er niet allang een wereldwijde rechtendatabase, die het makkelijker, transparanter, accurater en sneller mogelijk maakt om makers en rechthebbenden te identificeren en betalen?
Het lijkt erop dat zo’n ‘global rights database’ er nu toch komt. The Open Music Initiative is een initiatief van Berklee College of Music’s Institute for Creative Entrepreneurship, dat inmiddels wordt ondersteund door onder meer alle drie de major labels, Spotiy, YouTube, SoundCloud, Netflix en de Franse collectief beheersorganisatie SACEM.

 

 

Apple Music heeft nu 15 miljoen abonnees

Op 13 juni maakte Apple het nieuwe iOS 10-design van zijn streamingmuziekdienst wereldkundig. Los van dat nieuwe jasje zijn de belangrijkste veranderingen dat Apple Music nu ook songteksten bevat, geïntegreerd is in de berichtendienst iMessenger en dat de ‘Connect’-functie een minder prominente plek gekregen heeft als onderdeel van de functie ‘For You’.
Bij deze gelegenheid werd ook bekendgemaakt dat Apple Music nu meer dan 15 miljoen abonnees heeft. Het laatste cijfer, 13 miljoen, dateert van april, dus de dienst is in de eerste helft van dit jaar met 1 miljoen abonnees per maand gegroeid. Spotify groeit momenteel met dezelfde snelheid.
In dit artikel wordt, uitgaande van Apple’s indicatie dat het in de VS 71,5% van de inkomsten doorbetaalt, voorgerekend dat dit rechthebbenden $964 miljoen per jaar oplevert. Daarbij is weliswaar geen rekening gehouden met de lagere abonnementskosten voor families en studenten, maar Apple Music groeit snel richting een miljardenbusiness voor de muziekindustrie.

 

 

 

Streamingdienst Amazon binnen enkele maanden gelanceerd

Liefhebbers van streamingmuziek zien hun keuze binnenkort met nog een platform uitgebreid: ook Amazon gaat ook zijn eigen dienst beginnen. De onlinewinkel heeft al een streamingafdeling met een beperkte catalogus, als onderdeel van zijn abonneeservice Prime, maar bereidt momenteel de lancering voor van een volwaardige standalone-dienst. Die zou $9,99 per maand gaan kosten, zoals alle streamingplatforms. Op dit moment vinden onderhandelingen plaats met de labels en andere rechthebbenden, waarna de dienst na de zomer live zou moeten gaan.
Net als Apple kan Amazon handige hardware aan het platform koppelen. In juni vorig jaar bracht het de Echo op de markt, een interactieve speaker, die in Europa later dit jaar verkrijgbaar wordt. De kans is groot dat de introductie van deze noviteiten samenvallen, om de consument een optimaal aanbod te kunnen doen.

 

 

 

YouTube voert tweesporenbeleid om toekomst veilig te stellen

De protesten tegen YouTube worden luider en luider. Steeds meer instanties en artiesten sluiten zich aan bij de lobby om de wetgeving zo aan te passen, dat de videoreus zich niet meer achter ‘safe harbours’ kan verschuilen. Tegenover Music Business Worldwide heeft YouTube aangegeven dat ‘de stemmen van de artiesten worden gehoord’. Tegelijkertijd denkt onderzoeksbureau MIDiA dat moederbedrijf Google hele andere plannen heeft.
In 2011 kocht Google RightsFlow, gespecialiseerd in royaltyrapportage en integreerde dat in de YouTube-organisatie. Sindsdien heeft Google geïnvesteerd in next gen publisher Kobalt en next gen label 300 Entertainment. Het heeft zelfs geprobeerd Michael Jacksons 50% aandelen in Sony/ATV te kopen. En recentelijk heeft YouTube heeft een nieuwe tool gebouwd die naar eigen zeggen ‘een snellere en accuratere uitkering van royalty’s’ mogelijk moet maken. Stuk voor stuk interessante ontwikkelingen, maar bij elkaar opgeteld mogelijk de basis voor een full service muziekbedrijf. Daarmee zou YouTube een one-stop shop kunnen worden voor componisten en artiesten en tegelijkertijd de oude muziekindustrie een fossiel uit de prehistorie laten lijken.

 

 

 

 

Ook interessant…

 

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug