Nieuws

Nieuwsbrief week 11, 2016

 

 

Effecten van streaming op consumptie en ontdekking van muziek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drie Tilburgse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de effecten van muziekstreaming op individuele muziekconsumptie. Daaruit blijkt dat het gebruik van streamingdiensten leidt tot een substantiële verhoging van de hoeveelheid en verscheidenheid aan beluisterde muziek, het aantal keren dat nieuwe content wordt afgespeeld en de ontdekking van nieuwe favorieten. Ook gaat het samen met een dip in de concentratie van de proefpersonen.
Het onderzoek staat vervolgens stil bij de gevolgen die dit heeft voor streamingdiensten, labels, artiesten en consumenten.

Onderzoek

 

 

 

Wat opbrengsten Drank & Drugs leren over huidige muziekindustrie?

Wie heeft in de muziek-business de touwtjes in handen? Om daar achter te komen, volgde muzikant en antropoloog Rufus Kain het geld van de monsterhit Drank & Drugs van rappers Lil’ Kleine en Ronnie Flex. Wat levert die hit op? En wie krijgt wat? Hoewel in het artikel een aantal belangrijke geldstromen ontbreekt (w.o. de verdeling van de investeringen, inkomsten uit o.a. partnerships met merken, downloads, coverversies en Sena), laat het vooral zien dat de muziekwereld nog veel transparanter kan.

Artikel

 

 

App geeft Sony-artiest bijna real-time inzicht in populariteit

ony Music in Zweden heeft een app ontwikkeld die zijn artiesten meer transparantie moet bieden op het gebied van hun populariteit. De app geeft dagelijks informatie over o.a. hun opbrengsten uit royalty’s, het aantal gerealiseerde streams, airplay-gegevens en profielen (leeftijd, geslacht, locatie) van hun luisteraars. Ook de populariteit op social media wordt getoond. Een ‘heat map’ maakt zichtbaar waar ter wereld de artiest op dat moment populair is. Die informatie zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden bij het plannen van een tournee.
De app is al onder Zweedse artiesten van Sony Music verspreid. Later dit jaar volgt een wereldwijde uitrol.

 

Lees meer

 

Tidal aangeklaagd wegens achterstallige betalingen

Streamingdienst Tidal is aangeklaagd wegens het niet betalen van royalty’s. John Emanuele van de band American Dollar en hun uitgever Yesh Music claimen dat Tidal (en de voorloper daarvan, WiMP) geen licentie had voor het streamen van 118 nummers van de band. Over de gerealiseerde streams zouden bovendien geen (in het geval van Emanuele) of te weinig (in het geval van Yesh) royalty’s zijn afgedragen. Tidal zou hen nog tussen de vijf en 20 miljoen dollar verschuldigd zijn.
Deze aanklacht is extra pijnlijk, omdat Tidal zich er juist op laat voorstaan dat het meer geld aan rechthebbenden uitkeert dan andere diensten.

Bron

 

Ook interessant…

How many copyright takedown notices does Google handle each day? About 2 million
A quick guide to how money works in today’s high-risk music business
Facebook Messenger and Spotify now let you quickly share songs and playlists

 

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug