Nieuws

Nieuwsbrief week 01, 2016

Nieuwjaarswens

 

Beste Popauteur,

Ook dit jaar mag ik u als voorzitter van de vereniging Popauteurs.NL een heel gelukkig en gezond 2016 wensen.
Het afgelopen jaar is onze vereniging opnieuw gegroeid wat ons natuurlijk motiveert op de ingeslagen wegen te blijven voortgaan. Wij proberen de belangen van onze leden ook in het komende jaar zo goed mogelijk te ondersteunen, zowel juridisch via ons wekelijkse spreekuur (zie onze website) alsook via onze afgevaardigde leden binnen het Buma/Stemra-bestuur (Henk Westbroek), de Ledenraad (Iason Chronis), het bestuur van Buma Cultuur (Hans Aalbers), het Platform Makers en Sociaal Fonds Buma (Guus Bleijerveld).
Het komende jaar wachten ons nieuwe uitdagingen met betrekking tot het auteursrecht, zoals o.a. de groei van de streaming omzetten. Die staan nog steeds niet op een vervangbaar niveau om de daling van fysieke cd-verkopen te compenseren, maar u zult toch merken dat dit slechts een kwestie van tijd gaat worden. Daarnaast worden de live-inkomsten steeds belangrijker voor de Nederlandse auteur, dus ik zou u willen aanraden: blijf de uitvoerende artiesten motiveren om hun speellijsten correct en op tijd in te leveren bij Buma.
Mocht u speciale vragen hebben waarbij u denkt dat wij u kunnen helpen, dan kunt u deze richten aan info@popauteurs.nl. Daarnaast ben ik natuurlijk altijd zelf te bereiken om u van dienst te kunnen zijn via tom@tom-peters.nl.
Veel succes in uw muzikale werk het komende jaar!

Vriendelijke groet,
Tom Peters

 

 

Spotify optimaliseert royaltyuitkering; krijgt miljoenenclaim

De doorbetaling van streamingopbrengsten aan de rechthebbenden blijft een heet hangijzer. Spotify onderkent het probleem en heeft bekendgemaakt hier iets aan te willen doen. Het bedrijf gaat investeren in middelen en technische kennis om een goed administratiesysteem op te zetten. In samenwerking met de National Music Publishers’ Association en andere uitgevers wil het een wereldwijde database opzetten. Daarin moeten de licenties beheerd worden, zodat de juiste doorbetaling plaatsvindt.
David Lowery, voorman van de Amerikaanse bands Cracker en Camper Van Beethoven, wacht dit nieuwe systeem niet af. Hij eist, mede namens andere componisten, 150 miljoen dollar schadevergoeding van Spotify omdat de dienst willens en wetens auteursrechtelijk beschermd materiaal zou aanbieden, zonder daarvoor de juiste (mechanische) rechten te hebben.
Volgens verschillende bronnen heeft Spotify een potje van 17 tot 25 miljoen dollar om auteursrechten te kunnen betalen in gevallen dat de rechthebbende pas in een later stadium achterhaald wordt.

Lees meer bij Billboard

 

 

Apple Music heeft eind 2016 naar verwachting 20 miljoen abo’s

Muziekindustrieanalist Mark Mulligan schat dat Apple Music op dit moment rond de 8 miljoen betalende abonnees heeft en dat dit aantal eind 2016 rond de 20 miljoen zal liggen. Een ruime verdubbeling dus, die de nummer 2-positie van Apple Music zal verstevigen. Spotify blijft volgens Mulligan echter marktleider.
Of Apple de voorspelde stijging daadwerkelijk zal realiseren, hangt volgens de onderzoeker onder meer af van het feit of Apple meer luisteraars van iTunes Radio kan overhalen een abonnement op zijn streamingdienst te nemen. Hij verwacht tevens de nodige druk van het bedrijf op de muziekindustrie om ook producten voor een lagere prijs te kunnen gaan aanbieden.

Bron

 

 

 

 

 

 

SoundCloud schikt en sluit overeenkomst met PRS For Music

Vlak voor Kerst zijn SoundCloud en PRS For Music toch tot overeenstemming gekomen. Daardoor is de rechtszaak tegen de streamingdienst van de baan. De Britse auteursrechtorganisatie had SoundCloud voor de rechter gesleept omdat die songwriters niet zou willen betalen voor het afspelen van muziek via zijn huidige platform. Zelfs na vijf jaar onderhandelen kwamen de partijen hierover maar niet tot een afspraak.
Die deal is er nu dus wel. Het betreft een schikking voor het muziekgebruik in het verleden en een (pan-Europese) regeling over het betalen van royalty’s aan componisten en uitgevers voor toekomstig muziekgebruik, vooral via het aanstaande abonneeplatform van SoundCloud. Nadere details zijn niet bekendgemaakt.

Lees verder

 

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug