Nieuws

Nieuwsbrief week 51, 2015

Kerst- en eindejaarswens

2015 zit er alweer bijna op. Een jaar waarin nieuwe ontwikkelingen om de nodige flexibiliteit vroegen, het auteursrecht volop in de belangstelling stond en mooie composities aan het Nederlands erfgoed werden toegevoegd.
Maar zoals altijd is het het beste om vooruit te kijken. Voor de korte termijn betekent dit dat Popauteurs.nl je gezellige dagen toewenst en een feestelijk uiteinde. En wat de iets langere termijn betreft: volgend jaar staan we graag weer voor je klaar!

 

 

Muziekfans kiezen niet fysiek óf digitaal, maar doen en/en

De vraag of digitaal muziekaanbod kannibaliseert op fysieke verkoop of dit juist versterkt blijft interessant en relevant. Diverse onderzoeken spreken elkaar tegen, maar het is altijd belangrijk te kijken naar (het belang van) de opdrachtgever. De recentste uitspraken worden gedaan n.a.v. een onderzoek onder 1000 Britten in opdracht van de BPI (British Phonographic Industry) én ERA (Entertainment Retailers Association).
Hieruit blijkt dat streaming snel mainstream wordt, maar dat muziekfans ook de voordelen van cd’s en vinyl waarderen. Tweederde van de respondenten ziet zichzelf dan ook als ‘multi-channeller’. Zij streamen om nieuwe muziek te ontdekken en beluisteren, maar kopen hun favorieten vaak fysiek voor in hun verzameling. Zelfs jonge consumenten hanteren een dergelijk tweesporenbeleid. Voor fysiek product blijft het cadeau-aspect van groot belang. Eén op de vijf gekochte cd’s per jaar is bedoeld om weg te geven, met het zwaartepunt in de eindejaarsperiode.

Onderzoeksverslag

 

 

Spotify stevent af op differentiatie premium vs. freemium

Het ziet ernaar uit dat Spotify gaat toegeven aan de druk van met name de major muziekmaatschappijen om niet alle muziek aan zijn freemiumgebruikers aan te bieden. Het freemiummodel houdt in dat gebruikers zonder betaling naar playlisten kunnen luisteren, onderbroken door reclames. Spotify heeft altijd betoogd dat dit voor veel gebruikers een opstap is naar het nemen van een uitgebreider premiumabonnement, mits sprake is van een compleet aanbod op freemium.
Vorig jaar haalde Taylor Swift haar muziek van Spotify omdat ze het niet ‘gratis’ aangeboden wilde zien. Om diezelfde reden kan de dienst ook het nieuwe album van Adele niet aanbieden en kwam dat van Coldplay pas een week na de release op Spotify.
Het lijkt er nu op dat Spotify overweegt de muziek van een aantal artiesten alleen aan premiumgebruikers ter beschikking te stellen. Als dit alleen grote artiesten of artiesten van major labels zou betreffen, bestaat de kans dat minder grote spelers hiertegen in verzet komen. Een lastige keuze…

Lees meer

 

 

Napster groeit mede door samenwerking met Vodafone/TVOH

Streamingdienst Napster (in de VS opererend onder de naam Rhapsody) heeft in 2015 een groei van 45% gerealiseerd. In Europa is de luistertijd het afgelopen jaar met 71% gestegen; het aantal gestreamde nummers groeide met 88%. Op dit moment hebben Napster en Rhapsody 3,5 miljoen gebruikers in 34 landen. Daarmee is het drie keer zo groot als de laatst bekende omvang van Tidal (1 miljoen abonnees) en ruim de helft van Apple Music (6,5 miljoen).
De groei in Europa komt volgens Napster voort uit een keur aan deals die zijn aangegaan met telecomproviders, merken en media. De dienst noemt tegenover MusicWoche met name de samenwerking die met telecomprovider Vodafone is aangegaan rondom het zesde seizoen van RTL-programma The Voice of Holland, waar het de exclusieve streamingpartner van is. Andere belangrijke deals zijn de samenwerking met supermarktketen Aldi, de integratie met website Bild.de en een sponsorlink met voetbalclub Borussia Dortmund.

Bron

 

 

EC wil EU-regelgeving voor auteursrecht moderniseren

De Europese Commissie streeft ernaar om de EU-regelgeving voor auteursrecht geschikt te maken voor het digitale tijdperk. Daartoe heeft het een voorstel gepresenteerd waardoor de Europeanen online-inhoud op reis kunnen meenemen, evenals een actieplan voor de modernisering van de EU-regelgeving voor auteursrecht. De Commissie wil er hiermee voor zorgen dat de Europeanen toegang krijgen tot een breed scala aan legale inhoud, waarbij auteurs en andere rechthebbenden beter worden beschermd en een eerlijke vergoeding krijgen.
Europeanen die binnen de EU op reis zijn, moeten het dikwijls stellen zonder onlinediensten voor films, sportprogramma's, muziek, e-books of spellen, waarvoor zij in hun eigen land hebben betaald. Met de verordening betreffende de grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten die is voorgesteld, worden deze beperkingen aangepakt, zodat EU-burgers op reis kunnen beschikken over de digitale inhoud die zij thuis hebben gekocht of waarop zij een abonnement hebben. Grensoverschrijdende portabiliteit is een nieuw EU-recht voor consumenten en zal naar verwachting worden gerealiseerd in 2017. Zodra het voorstel wordt aangenomen, is het direct van toepassing in alle 28 EU-lidstaten, aangezien het om een verordening gaat.
Daarnaast heeft de Commissie haar visie gepresenteerd voor een modern EU-kader voor auteursrechten. Deze beleidsvisie zal de komende zes maanden worden vertaald in wetgevingsvoorstellen en beleidsinitiatieven. Er zullen meerdere openbare raadplegingen plaatsvinden en met de resultaten daarvan wordt rekening gehouden.

Persbericht

 

 

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug