Nieuws

Nieuwsbrief week 41, 2015

ALV stemt in met benoeming interim penningmeester

Tijdens de algemene ledenvergadering van Popauteurs.nl, die afgelopen maandag in de Wisseloord Studio’s is gehouden, hebben de aanwezige leden unaniem ingestemd met de benoeming van de door het bestuur voorgestelde interim penningmeester Daan Ellens. Voorzitter Tom Peters zegt in een toelichting: “Deze benoeming is interim aangezien Daan geen muziekauteur is en de statuten wél voorschrijven dat het bestuur van popauteurs.NL moet bestaan uit tekstdichters en/of componisten. Gezien zijn bancaire achtergrond is Daan uitstekend in staat deze functie tijdelijk te vervullen, zodat wij in alle rust op zoek kunnen naar een vaste invulling van deze belangrijke positie in het bestuur.”

 

Streamingmarkt in VS voor het eerst groter dan fysieke markt

Amerikanen hebben in het eerste halfjaar van 2015 voor het eerst meer uitgegeven aan streaming muziek dan aan cd’s en lp’s. Dat heeft muziekbrancheorganisatie RIAA (Recording Industry Association of America) bekendgemaakt. Streaming droeg de eerste zes maanden van het jaar ruim 1 miljard dollar bij aan de muziekomzet. Ongeveer een derde van het totaal.

Downloaden levert in de VS nog altijd de grootste bijdrage aan de totale muziekomzet, maar als de groei van streaming in ditzelfde tempo doorzet, is dat volgend jaar andersom. De kans dat dit gebeurt is groot, omdat in deze cijfers nog niet de opkomst van Apple Music meegerekend is. Die streamingdienst werd gelanceerd op de laatste dag van het eerste halfjaar.

Bron

 

Schatting: 3,5 miljoen betalende gebruikers voor Apple Music

Apple Music bestaat pas net drie maanden, maar lijkt nog niet aan de hoge verwachtingen te kunnen voldoen. Voor de eerste groep deelnemers is de gratis proefperiode afgelopen, wat betekent dat zij bij voortzetting van hun gebruik moeten gaan betalen. Meer dan de helft van die groep had de automatische verlenging al op voorhand uitgezet en bronnen van Digital Music News verwachten dat veel van de resterende gebruikers hun abonnement zullen stopzetten zodra ze de eerste rekening ontvangen hebben. Daardoor zullen in november naar schatting 3,5 miljoen betalende gebruikers overblijven.
Apple sprak eerder de verwachting uit 100 miljoen abonnementen te kunnen afsluiten, maar gaf niet aan hoelang het daarvoor nodig dacht te hebben.

Lees meer

 

Grootste deel audioconsumptie bestaat uit live radio luisteren

Van alle tijd die zij besteden aan het consumeren van audio, luisteren Nederlandse consumenten 82% live naar de radio. Dit komt naar voren uit het door marktonderzoeksbureau GfK uitgevoerde Nationaal LuisterOnderzoek. Op grote afstand volgen het luisteren naar eigen muziek (10%) en naar online muziekdiensten (7%). Hoewel jongeren meer naar eigen muziek en muziekdiensten luisteren, ligt in deze groep het percentage live radio luisteren nog altijd op 68.
35% van de respondenten gebruikt weleens een online muziekdienst, waarbij Spotify de grootste is. Zeven van de tien streamingluisteraars gebruiken een gratis versie.
Live radio luisteren gebeurt nog steeds het meest via traditionele apparaten zoals de radio/stereo-installatie en de autoradio. Eigen muziek en muziekdiensten worden veelal beluisterd via smartphone, computer en radio/stereo-installatie.

Onderzoeksrapport (pdf)

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug