Nieuws

Nieuwsbrief week 39, 2015

NIET VERGETEN: 5 OKTOBER IS DE ALGEMENE LEDENVERGADERING IN DE WISSELOORD STUDIO’S AAN DE CATHARINA VAN RENNESLAAN 10, 1217 CX HILVERSUM. INLOOP VANAF 19.00U.; AANVANG: 19.30U. TOT DAN!
 

Gratis proefperiode Apple Music trekt 15 miljoen gebruikers

In de eerste drie maanden van zijn bestaan heeft Apple Music 15 miljoen gebruikers getrokken. Zij nemen deel aan de gratis proefperiode en worden daarna automatisch betalend abonnee. De helft van de deelnemers heeft de automatische verlenging echter uitgezet, meldt de New York Post. Maar zelfs als Apple na zijn eerste kwartaal 7,5 miljoen betalende leden overhoudt, is dit volgens de krant en diens bronnen een ‘verrassend groot succes’. Dat zou immers inhouden dat de dienst na drie maanden al een derde van het aantal betalende Spotify-gebruikers heeft verzameld, terwijl de Zweedse dienst al zeven jaar bestaat.
Naar verwachting zal de net gestarte tv-campagne voor Apple Music, evenals het feit dat de dienst is voor-geïnstalleerd op de nieuwe iPhone 6S, de dienst nog verder vooruit helpen.

Bron

 

Te weinig radio-aandacht voor Nederlandstalige muziek

Toen Daniël Dekker, hoofdredacteur van Sterren.nl, eerder dit jaar een Gouden Harp ontving voor zijn tomeloze inzet voor het Nederlands(talig) product, zei hij in zijn dankwoord zich zorgen te maken om de geringe hoeveelheid Nederlandstalige producties die op radio en televisie te horen en te zien is. Buma Cultuur gaf vorige week eenzelfde signaal af.
Uit een landelijk onderzoek blijkt namelijk dat de hoeveelheid Nederlandstalige muziek op de radio nogal karig is. Van de 100 meest gedraaide nummers is bij de publieke regiozenders slechts 13,5% Nederlandstalig, bij publieke landelijke stations maar 4,6% en bij lokale omroepen zelfs niet meer dan 4%. Dat is veel minder dan je zou mogen verwachten op basis van de bezoekersaantallen bij evenementen met Nederlandstalige muziek zoals Dutch Valley, Sterren Muziekfeest op het Plein en het Mega Piraten Festijn, concerten van Marco Borsato, Guus Meeuwis en de Toppers, verkoopcijfers van cd’s en streamingcijfers.
Naar aanleiding van het onderzoek gaat Jan Westerhof, directeur radio bij de NPO, binnenkort in gesprek met Buma Cultuur.

Lees meer

 

BBC wil eigen muziekstreamingdienst lanceren

De BBC heeft aangekondigd een ‘ontdekkingsdienst voor nieuwe muziek’ te willen lanceren. Daarin wil de omroep de 50.000 tracks die zij maandelijks uitzendt voor een bepaalde tijd als stream aanbieden. Dit moet een mix betreffen van studio-opnamen en live sessies uit BBC-radio- en tv-programma’s, waarmee gebruikers hun eigen playlists kunnen samenstellen.
De labels – majors én independents - zijn echter terughoudend. Zij steunen de BBC, maar hebben geen zin om hun muziek weg te geven binnen de huidige raamovereenkomst (dus zonder dat daar een extra compensatie tegenover staat). Ook brancheorganisatie BPI heeft laten weten dat een dergelijk initiatief niet kan worden uitgevoerd zonder bijbehorende afdrachten aan rechthebbenden.

Lees hier, hier en hier meer

 

Nielson en Jan Smit grote winnaars Buma NL Awards 2015

Tijdens Buma NL, de conferentie en het festival voor Nederlandstalige muziek, zijn weer de Buma NL Awards uitgereikt. Er waren tien categorieën, waarbij dit jaar voor het eerst onderscheid gemaakt was tussen Hollandse en populaire muziek. Een ander verschil met voorgaande jaren was dat de Buma NL Awards dit jaar niet bepaald waren door een vakjury, maar vastgesteld op basis van verkoopcijfers van cd's, downloads en airplay. Nielson en Jan Smit kwamen als grote winnaars uit de bus. Smit won een Buma NL Award in de categorie Beste Album Hollands voor zijn album Jij & Ik en eentje in de categorie Beste Single Hollands voor de single Recht Uit M’n Hart. Nielson kon maar liefst drie prijzen mee naar huis nemen: hij werd het meest gedraaid in de Nederlandse horeca en was de succesvolste auteur dankzij hits als Sexy Als Ik Dans. Zijn muzikale samenwerking met Bløf, Mannenharten, was afgelopen jaar bovendien het meest gedraaide Nederlandstalige nummer op radio en tv.

Alle winnaars

 

Ook interessant...

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug