Nieuws

EU klacht tegen omroepen in Europa

EU Klacht tegen omroepen in Europa (NTR, RTL) wegens het dwingen van componisten tot afstaan van muziekrechten.
 
ECSA dient formele klacht in bij Directorate-General for Competition
 
 
Gedwongen publishing is een kwaadaardige, groeiende bedrijfspraktijk in de audiovisuele-en media productiesectoren, waarbij componisten verplicht worden om de hen toebehorende copyrights op hun muziek (de zogenaamde "uitgave-rechten") over te dragen, als een voorwaarde voor het verkrijgen van een compositie opdracht.
 
ECSA (European Composer en Songwriter Alliance) stelt dat de voorwaarden in deze uitgave overeenkomsten, waartoe componisten worden gedwongen door o.a. een aantal van de grootste en meest toonaangevende omroepen van Europa, een regelrecht misbruik zijn van de wet op intellectueel eigendom.
 
Het in Brussel gevestigde ECSA heeft een formele klacht ingediend op 17 januari 2012 bij het D.G. for Competition (de Europese mededingings-autoriteit) en heeft hen ingelicht over de gestelde schending van de artikelen 101 en / of 102 van het Verdrag over de Werking van de Europese Unie.
 
Omroepen en gelieerde productiebedrijven die in de klacht genoemd zijn, zijn onder andere: TF1, ZDF Digital Medienproduktion GmbH, RTL Group, SAT 1, ARD, Rat Pack Filmproduktions GmbH, De Studio Hamburg Group, Grundy UFA TV Produktions GmbH, Rai Radiotelevisione Italiana SpA, Mediaset SpA, NTR, RTL Nederland, DDB Amsterdam, British Sky Broadcasting Group plc, Sky1, ITV Studios Limited, ITV plc en Zodiak Media Group.
 
Op woensdag 29 februari 2012 om 09:30 uur zal een persconferentie gehouden worden in het Silken Berlaymont Hotel door ECSA.
 
De belangrijkste punten van de klacht zullen dan in meer detail besproken worden en er zal verslag uit eerste hand gedaan worden door componisten die getroffen zijn door deze praktijken.
 
"Deze klacht gaat over wat er op het spel staat voor de onafhankelijke gemeenschap van componisten en songwriters. Dit is niet alleen belangrijk voor de gevestigde componisten; deze praktijken zijn ook een bedreiging voor de kwaliteit en diversiteit aan talent onder jongere, minder bekende componisten en songwriters", zegt Alfons Karabuda, voorzitter van ECSA.
 
De heer Karabuda (tevens voorzitter van de Zweedse Vereniging van Lichte Muziek Componisten) en ECSA secretaris-generaal Patrick Ager zullen op de persconferentie worden bijgestaan door verschillende getroffen componisten die bereid zijn zich uit te spreken over de kwestie, met name Chris Smith (Verenigd Koninkrijk), Johan van der Voet (NL), �rjan Strandberg (SE) en Lu�s Ivars (ES).
 
Op 30 november 2011 stelde ECSA de Europese Commissie voor het eerst officieel op de hoogte van deze wanpraktijken in een bijeenkomst met de vice-voorzitter van de Europese Commissie Joaqu�n Almunia. Sinds die tijd heeft ECSA niet alleen de steun van componisten organisaties in heel Europa ontvangen, maar ook van tal van vooraanstaande onafhankelijke-en major uitgevers, van de International Federation of Musicians (FIM) en van enkele van de meest geprezen componisten ter wereld, onder wie Benny Andersson (ABBA), Cristiano Minellono ("Felicita", "Un Italiano"), Lorenzo Ferrero (Marilyn, La figlia del mago) en vele anderen.
 
 
Achtergrondinformatie over gedwongen publishing:
 
Componisten krijgen vaak te horen dat ze niet in aanmerking komen voor een opdracht, tenzij ze bereid zijn om de rechten van het te maken muziekwerk over te dragen aan een "uitgeverij" die in handen is van het productiebedrijf of de omroep - of aan een door hen aan te wijzen uitgever.
 
Deze praktijk is beter bekend als "dwingende opdracht", "coercion" of "gedwongen uitgave": de praktijk waarbij een productiebedrijf of een omroep de overdracht van rechten eist als een voorwaarde voor de toekenning van de opdracht.
 
Dwingende opdrachten hebben dramatische financi�le gevolgen voor componisten omdat de copyrights een belangrijke en legitieme bron van hun inkomen zijn.
 
Omdat freelancers vaak hun eigen contract-onderhandelingen moeten voeren, zijn componisten slecht uitgerust om zich te verdedigen tegen de machtige organisaties van wie zij afhankelijk zijn voor hun werk.
 
Voor meer informatie over de persconferentie kunt u contact opnemen Patrick Ager, secretaris-generaal van ECSA: patrick.ager@composeralliance.org of op het nummer +32 485 000 137.
 
 
ECSA is een internationale non-profit organisatie, met een kantoor in Brussel. Deze professionele organisatie heeft als belangrijkste missie de verdediging van de belangen van de Europese componisten en songwriters. ECSA vertegenwoordigt meer dan 12.000 componisten en songwriters in heel Europa en beslaat de drie genres van muziek auteurs:
 
Pop muziek:
Alliantie van Populaire Muziek Componisten Organisaties (APCOE)
 
Klassieke en hedendaagse muziek:
Europese componisten Forum (ECF)
 
Film en Audiovisuele Muziek
Federatie van Film en Audiovisuele Muziek Componisten (FFACE)

terug