Nieuws

Nieuwsbrief week 36, 2019

Details over de grote BAM!/Popauteurs-borrel

Naar aanleiding van de verkennende fusiebespreking leek het ons een leuk idee om een gezamenlijke borrel te organiseren voor de leden van Popauteurs.nl en BAM!, met als doel elkaar beter te leren kennen. Hiervoor nodigen wij jullie uit op 18 september in de Kargadoor in Utrecht.

In de Kargadoor zullen jullie - de leden en bestuursleden - kunnen genieten van een drankje, een muziekquizje (met prrrrrrrrijzen) en, bij mooi weer, van het uitzicht over de Oudegracht. Alle Popauteurs zijn van harte welkom op deze gezellige nazomeravond!

Laat even weten of je komt via een mailtje naar info@popauteurs.nl.

Alle info op een rijtje:
Wat: De grote BAM!/Popauteurs-borrel
Wanneer: Woensdag 18 september om 19:30 uur
Waar: Kargadoor, Oudegracht 36 in Utrecht (op loopafstand van Utrecht CS)

De gemaakte reiskosten naar Utrecht worden door ons vergoed, alle reden om te komen op 18 september a.s.!

Inventarisatie van suggesties voor Buma Cultuur

Op dit moment is Buma Cultuur druk bezig om de eerste voorbereidingen op de plannen vanaf 2021 uit te werken. Deze plannen vormen de basis voor het concrete beleid vanaf 2021.
Dit is dus ook het uitgelezen moment om aan de leden van Popauteurs.nl te vragen welke suggesties er leven. Heb jij ideeën of plannen voor nieuwe initiatieven, of die bestaande evenementen verder kunnen verbeteren? En zou je die met ons willen delen? Dan kun je deze, kort en bondig beschreven, mailen naar: mijnsuggesties@bumacultuur.nl.
Vergeet niet je contactgegevens erbij te vermelden. Bedankt!

Buma/Stemra betuigt spijt aan financieel directeur

“Als Buma/Stemra willen wij benadrukken dat de eerdere beeldvorming die ten aanzien van Wieger Ketellapper is ontstaan onterecht was en bovendien schadelijk. Dat betreuren wij ten zeerste”, aldus Buma/Stemra-ceo a.i. Cees van Steijn in een openlijke spijtbetuiging. De financieel directeur van de auteursrechtorganisatie is eind 2018 door een onafhankelijke onderzoekscommissie, die was ingesteld door het College van Toezicht Auteursrechten, volledig vrijgepleit van eerdere beschuldigingen uit 2017. Naar aanleiding van deze conclusie hebben beide partijen in goed overleg een regeling getroffen. Vanwege de grote zakelijke en persoonlijke impact van de onterechte beschuldigingen is besloten om naast de wettelijke transitievergoeding ook een schadevergoeding uit te keren. Met deze regeling zal Wieger Ketellapper per 1 januari 2020 de organisatie verlaten.

NMPA vermoedt dat Spotify en Amazon uitgevers onderbetalen

De National Music Publishers Association (NMPA) betwist de methode die Spotify en Amazon gebruiken om de mechanische rechten te bepalen. Als gevolg daarvan zouden ze te weinig royalty’s uitkeren aan uitgevers.
De NMPA heeft beide diensten een brief gestuurd waarin uitleg wordt gevraagd over de wijze waarop ze de drietrapsformule van de Copyright Royalty Board (CRB) toepassen. De hoofdformule bestaat uit drie stappen, maar ook het type abonneedienst is van belang. Meestal wordt alleen geschreven over de betaalde mobiele dienst (zoals het betaalmodel van Spotify), omdat die de grootste hoeveelheid inkomsten genereert. Maar daarnaast kan ook sprake zijn van een standalone niet-mobiele abonneedienst, een standalone niet-mobiele abonneedienst voor meerdere gebruikers, gebundeld aanbod, gratis diensten met advertenties en tijdelijke aanbiedingen. Volgens de NMPA geeft Spotify een verkeerde uitleg van zijn familieabonnement en heeft Amazon zijn Prime Music-dienst zo laag geprijsd, dat songwriters bijna geen royalty’s ontvangen.
De uitgeversorganisatie verlangt van beide diensten vóór 9 september een antwoord.

Taylor Swift wil haar eerste zes albums opnieuw opnemen

 

Taylor Swift heeft aangekondigd haar eerste zes albums opnieuw te gaan opnemen. ‘Absolutely’, antwoordde ze toen ze ernaar gevraagd werd. Een hoogst ongebruikelijke move die past in haar strijd tegen Scooter Braun, haar aartsrivaal die het label kocht dat die albums uitbracht.
VPRO‘s 3VOOR12 beantwoordt in dit artikel de volgende vragen:
- Wat zijn masters?
- Wie is Scooter Braun ook alweer?
- Hoe komt Scooter Braun dan aan die masters?
- Maar is Taylor Swift dan zelf geen eigenaar van dat label?
- Mag dit zo maar? Is het geen plagiaat?
- Maar de zaak ‘Blurred Lines’ dan?
- Is het al eerder gebeurd?
- Hebben de labels daar dan niets van geleerd?
- Maak eens een professionele inschatting van haar contract?
- Hoe werkt dit dan op Spotify?
- Heeft Taylor niets beters te doen?

 

Apple Music lanceert ‘New Music Daily’-playlist

 

Streamingdienst Apple Music heeft een nieuwe gecureerde playlist gelanceerd: de New Music Daily. Het concept is evident: waar de New Music Friday-playlist eens per week de beste nieuwe releases voorschotelt, doet de Daily dat elke dag. Volgens Apple zal de nieuwe lijst dagelijks meer dan 60 nieuwe liedjes bevatten.
“In dit streamingtijdperk kunnen artiesten muziek uitbrengen wanneer ze maar willen, en dat doen ze ook”, zegt de dienst in een toelichting. “We werken er dan ook altijd hard aan om zoveel mogelijk nieuwe muziek in onze playlists te zetten, en dankzij New Music Daily kunnen fans voortaan nieuwe muziek ontdekken zodra het uitkomt.”

 

Ook interessant:

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug