Nieuws

Nieuwsbrief week 30, 2019

Raad voor Cultuur adviseert billijke auteursrechtvergoeding

Onlangs hebben verenigingen van muziekcomponisten, tekstschrijvers en uitgevers Minister Van Engelshoven (OCW) gezamenlijk verzocht om voor een periode van tien jaar billijke vergoedingen vast te stellen voor componisten en tekstschrijvers voor muziekexploitatie. De minister heeft de Raad voor Cultuur gevraagd hierin te adviseren. De raad adviseert de minister dit verzoek te honoreren, maar ook om de voorgestelde termijn in tweeën op te delen. Halverwege zou dan bepaald moeten worden of de verdeling door de betrokken partijen nog altijd als billijk wordt gezien. De reden hiervoor is dat er in betrekkelijk korte tijd ingrijpende ontwikkelingen zijn geweest in de muziekindustrie. Het is niet te voorspellen wat de situatie over een aantal jaar is en hoe de positie van de auteur ten opzichte van de uitgever er dan uitziet.
Bij de totstandkoming van dit advies heeft de raad gesprekken gevoerd met vrijwel alle indieners van het verzoek. Ook is expertise ingewonnen bij het Instituut voor Informatierecht.

 

 

App koppelt songwriters aan elkaar

Het vinden van de juiste co-writer kan voor auteurs voelen als daten. Er is nu een app die daarbij kan helpen: We Should Write Sometime. Die gebruikt geolocatie om gebruikers te helpen songwriting partners te vinden die in de buurt zijn. Bij de profielen worden specialiteiten en gespeelde instrumenten genoemd, samen met links naar muziek. Net als bij Tinder kan vervolgens naar links of naar rechts geswipet worden. Als beide songwriters naar rechts swipen, kunnen ze elkaar berichten sturen om een co-write in te plannen, op afstand of face-to-face.
We Should Write Sometime is momenteel beschikbaar in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Groot-Brittannië. Het is de bedoeling dat de app gratis te downloaden blijft, maar dit najaar worden wel in-app premiumdiensten geïntroduceerd, die tegen betaling kunnen worden afgenomen.

 

 

Amazon Music lijkt snelst groeiende muziekstreamingdienst

Volgens een nieuw rapport van de Financial Times is Amazon Music momenteel de snelst groeiende muziekstreamingdienst ter wereld. Volgens de bronnen van de krant is het aantal abonnees van de premium streamingdienst van het bedrijf, Amazon Music Unlimited, het afgelopen jaar met 70% gegroeid. Dat is sneller dan rivalen als Spotify (dat een plus van 32% noteerde) en Apple Music (dat met 50% groeide). Volgens de FT heeft Amazon sinds april 2019 wereldwijd meer dan 32 miljoen abonnees over al zijn muziekdiensten, waaronder Prime Music (onderdeel van elk Amazon Prime-abonnement) en Prime Music Unlimited (wat $7,99 per maand kost voor Prime-leden en $9,99 voor niet-leden). Er zit echter wel een addertje onder het gras. Het is namelijk de vraag of Prime Music-leden, die automatisch lid worden zodra ze zich inschrijven voor een regulier Prime-lidmaatschap, als abonnees geteld kunnen worden. Ze geven zich immers niet expliciet voor de muziekdienst op. Om die reden nemen andere onderzoeken de Prime Music-leden niet mee bij de berekening van het totaalaantal betalende abonnees van muziekstreamingdiensten. Ook Amazon zelf noemt het door FT genoemde aantal van 32 miljoen abonnees ‘speculatief’.

 

Niet vergeten: kennismakingsavond op 18 september!

In de vorige nieuwsbrief werd het al aangekondigd, maar toch nog even een herinnering: in het licht van een mogelijke toekomstige samenwerking/fusie met onze collega’s van BAM!, hebben we een avond geprikt waarop de leden van Popauteurs.nl en BAM! met elkaar kunnen kennismaken. Het betreft woensdagavond 18 september, om 20.00 uur. De invulling van de bijeenkomst en de plaats van handeling hoor je nog van ons, maar het wordt in elk geval een leuke, informele kennismakingsavond. Graag tot dan!

 

Ook interessant:

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug