Nieuws

Nieuwsbrief week 10, 2019

Nieuwe ‘Popkwesties’-video staat online

Deze week in de nieuwe ‘Popkwesties’-video: hoe werkt de Buma/Stemra-portal?

Op de Popkwesties-pagina van onze website staan de video’s die tot nu toe gereleaset zijn:
- Hoe belangrijk is het om een uitgever te hebben?
- Waar moet je op letten bij een contract met de uitgever?
- Wat zijn de do’s en don’ts voor artiesten op social media?
- Hoe heeft streaming de muziek veranderd?
- Hoe benader je labels met jouw nummer?
- Hoe vind je artiesten voor jouw nummer?
- Mag je een cover uitbrengen?
- Hoe zit een goed popliedje/arrangement in elkaar?
- Wat zijn de voor- en nadelen van een co-write?
- Wat maakt een tekst goed?
- Welke clichés moet je als componist/tekstschrijver vermijden?
- Waarom het belangrijk is om een demo te produceren?
- Wat houdt sampling in?
- Welke subsidiemogelijkheden zijn er voor popcomponisten en -artiesten?

Uiteraard zijn de video’s ook op YouTube te zien.

Martijn Schimmer wint Buma Multi Media Oeuvreprijs

Martijn Schimmer, de componist van de tunes voor populaire tv-programma’s als The Voice, De Wereld Draait Door, Pauw, Kassa en RTL Nieuws, krijgt de Buma Multi Media Oeuvreprijs. Hij ontvangt de award op maandag 11 maart tijdens de uitreiking van de Buma Awards.
Buma Cultuur-directeur Frank Helmink zegt in een toelichting: “Martijn Schimmer is absoluut een van de succesvolste Nederlandse componisten en producenten van de afgelopen jaren. Iedere Nederlander is bekend met zijn werk. Hij zit ruim 20 jaar in het vak en nog steeds weet hij zich te onderscheiden. Zijn talent, ondernemerschap en veelzijdigheid zorgen ervoor dat hij muziek schrijft en produceert voor succesvolle en uiteenlopende tv-programma’s en films. Dit werd eerder beloond in Amerika met een ASCAP Film and Television Award. De Buma Multi Media Oeuvreprijs verdient hij dan ook als geen ander.”
In een interview met het AD reageert de 43-jarige Schimmer: “Normaal krijg je zo‘n onderscheiding als je 60, 70 jaar bent. Ik beschouw het daarom als een aanmoedigingsprijs.” Ook geeft hij hierin een kijkje in zijn keuken, vertelt hoe hij bepaalt welke muziek bij een bepaald programma past en geeft aan wat hij zijn beste tune vindt. (Foto: Tim Bilman)

Advies: pas je songteksten aan aan smart speakers

Spraak-gestuurde smart speakers, zoals de Amazon Echo, de Apple HomePod of de Google Home, zijn aan een sterke opmars bezig. Gemak dient immers de mens. Maar de instructies moeten natuurlijk wel interpreteerbaar en uitvoerbaar zijn. Wat heb je aan zo’n apparaat als je het een nummer wilt laten afspelen waarvan je je de titel niet herinnert?
Volgens Lucian Grainge, ceo van de Universal Music Group, brengen slimme boxen zowel kansen als risico‘s met zich mee. In dat licht gaf hij componisten en muzikanten tijdens het Mobile World Congress in Barcelona een paar tips. Zorg bijvoorbeeld dat de titel van een liedje op prominente plekken in het nummer voorkomt. “Bij songs waarvan de titel in het refrein en de coupletten voorkomt, zien we de data en activiteit exploderen,” aldus Grainge. “Die informatie helpt ons in het creatieve proces. We sporen onze talenten aan zoiets elementairs als de titel in het refrein te verwerken.”

Streaming leverde de majors vorig jaar $1,6 miljard meer op

In 2018 hebben de muziekmajors bij elkaar gemiddeld $19 miljoen aan streamingomzet binnengehaald. Per dag! Dat is bijna $800.000 per uur. Dit blijkt uit een analyse van Music Business Worldwide.
Uit de jaarcijfers van Universal, Sony en Warner blijkt dat de drie het afgelopen jaar een gezamenlijke streamingomzet van $6,93 miljard hebben behaald. Dit is $1,6 miljard meer dan de $5,3 miljard die de majors in 2017 aan streaminginkomsten genereerden.
Hoewel alle majors hun streamingomzet zagen groeien, had Universal het beste jaar. Volgens de berekeningen van MBW steeg streaming bij de grootste muziekmaatschappij met 39%, om voor het eerst boven de $3 miljard uit te komen. Bij Warner bedroeg de groei van streaming 27,6% en bij Sony 22,3%.
Deze inkomsten zeggen uiteraard niets over de doorbetalingen van de majors aan andere rechthebbenden, zoals distributiepartners en artiesten.

Ook interessant:

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug