Nieuws

Nieuwsbrief week 52, 2018

Beste Popauteur,

Op het einde van 2018 wil ik graag nog even terugblikken op het voor Buma/Stemra rumoerige jaar, waarin vele veranderingen zijn doorgevoerd die nu hopelijk wél de rust gaan brengen.
Niet alleen de leden en aangeslotenen wilden deze rust graag terug, maar zeker ook de personeelsleden van Buma/Stemra die nooit verzuimd hebben hun werkzaamheden te blijven uitvoeren.
Met een nieuwe Raad van Toezicht, Raad van Rechthebbenden en een tijdelijke ceo in de persoon van Cees van Steijn, moet het toch mogelijk zijn alle neuzen dezelfde (goede) kant op te krijgen.
Op de valreep van 2018 heb ik nog mee mogen werken aan een overeenkomst in de vorm van een Code of Conduct tussen uitgevers en auteurs, waardoor de verdeling voor de Thuiskopie-gelden weer voor een langere periode geregeld gaat worden.
Hoewel er al jarenlang een tweestrijd wordt gevoerd tussen diverse auteurs en muziekuitgevers pleit ik er graag voor dat deze beide partijen innig blijven samenwerken. Gezien alle hits van de afgelopen jaren, zowel internationaal als nationaal, is er bijna altijd een muziekuitgever betrokken bij het succes van een muziekauteur.

Vandaar mijn pleidooi voor 2019: laten we zoveel mogelijk (blijven) samenwerken om zodoende op alle vlakken van het auteurschap succesvol te zijn! Daarnaast wens ik je als Popauteur een gelukkig, gezond én heel succesvol 2019!

Tom Peters
Voorzitter

Nieuwe ‘Popkwesties’-video staat online

‘Popkwesties’ is een serie video’s waarin oplossingen worden aangedragen voor eventuele vragen of problemen waar je als auteur voor kan komen te staan. Deze week hebben we een video online gezet waarin wordt uitgelegd wat een tekst goed maakt.
Op de Popkwesties-pagina van onze website staan de video’s die tot nu toe gereleaset zijn:

- Hoe belangrijk is het om een uitgever te hebben?
- Waar moet je op letten bij een contract met de uitgever?
- Wat zijn de do’s en don’ts voor artiesten op social media?
- Hoe heeft streaming de muziek veranderd?
- Hoe benader je labels met jouw nummer?
- Hoe vind je artiesten voor jouw nummer?
- Mag je een cover uitbrengen?
- Hoe zit een goed popliedje/arrangement in elkaar?
- Wat zijn de voor- en nadelen van een co-write?
Uiteraard zijn ze ook op YouTube te zien.

 

Buma Awards keert op 11 maart 2019 terug in Studio 21

Op maandagavond 11 maart 2019 komen Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers bijeen voor de uitreiking van de Buma Awards. Tijdens de jaarlijkse gala-avond, die komend jaar terugkeert in het vertrouwde Studio 21 op het Media Park in Hilversum, worden de succesvolste mensen achter de hits van het afgelopen jaar onderscheiden.
Naast de populariteitsprijzen worden er elk jaar ook drie juryprijzen uitgereikt. Zo gaat de Lennaert Nijgh Prijs naar de beste tekstdichter, de Gouden Harp naar de persoon die veel betekend heeft voor de Nederlandse muziek en tot slot wordt de Lifetime Achievement Award uitgereikt aan een componist die uitzonderlijk en langdurig gepresteerd heeft. Vorig jaar namen Huub van der Lubbe (foto), Edwin Evers en Jochem Fluitsma & Eric van Tijn deze prijzen in ontvangst.

Thicke en Williams betalen $5 miljoen voor Blurred Lines

Robin Thicke en Pharrell Williams moeten de nabestaanden van Marvin Gaye bijna $5 miljoen (€4,4 miljoen) betalen vanwege het schenden van auteursrechten. Dat heeft een rechter in Californië bepaald in de zaak rond het nummer Blurred Lines. De muzikanten betalen gezamenlijk ruim 2,8 miljoen dollar. Daarnaast moeten ze ieder een deel van hun persoonlijke inkomsten uit het nummer afstaan.
Voor Thicke gaat het om bijna $1,8 miljoen, terwijl Williams en zijn label de familie zo'n $358.000 verschuldigd zijn. Aangezien de rechtszaak al jaren loopt, heeft de familie Gaye tevens recht op een kleine 10.000 dollar aan rente.
In het vonnis staat ook dat de nabestaanden vanaf nu de helft van de opbrengsten uit de rechten van het nummer zullen ontvangen.
Een belangrijke uitspraak in een industrie waarin inspiratie, opgedaan bij anderen, vaak aan de basis staat van nieuwe creaties.

Spotify schikt met Wixen

De claim van $1,6 miljard die Wixen Music Publishing bij Spotify had neergelegd, is van tafel. De partijen stonden sinds december vorig jaar tegenover elkaar, nadat Wixen Spotify ervan betichtte tienduizenden door Wixen behartigde liedjes te hosten zonder de benodigde licentie voor de mechanische rechten. De onafhankelijke Amerikaanse uitgever had het bedrag geëist namens de componisten die hij vertegenwoordigt, waaronder Neil Young, Tom Petty and The Doors (foto), maar de streamingdienst heeft nu voor een niet nader genoemd bedrag geschikt.
Volgens de muziekdienst is de schikking onderdeel van ‘een bredere zakelijke samenwerking met Wixen, die een eerlijke en redelijke oplossing biedt voor het voeren van de catalogus van de uitgever in het verleden, en voor de toekomst een win-win situatie creëert’.
Wixen-oprichter Randall Wixen noemt Spotify ‘een belangrijk onderdeel van de toekomst van muziek’ en zegt ernaar uit te kijken om meer muziek van zijn cliënten naar het publiek te brengen ‘onder voorwaarden die songwriters en uitgevers compenseren als belangrijke partners’.

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug