Nieuws

Nieuwsbrief week 42, 2018

Nieuwe ‘Popkwesties’-video staat online

Het bestuur van Popauteurs.nl heeft een aantal video’s laten opnemen, waarin een uitleg wordt gegeven over eventuele vragen of problemen waar je als auteur voor kan komen te staan. De serie heeft dan ook de naam ‘Popkwesties’. De video’s bevatten bijvoorbeeld een uitleg over wat wel en niet is toegestaan met betrekking tot sampling, en beantwoorden vragen als ‘hoe krijg ik mijn nummers op Spotify-playlists?’ en ‘mag ik een buitenlandse track zo maar vertalen en uitbrengen?’.
We plaatsen elke twee weken zo’n video op de Popkwesties Video’s-pagina en kondigen die in de nieuwsbrief aan. Deze week hebben we een video online gezet waarin wordt uitgelegd hoe je labels benadert met jouw nummer.
Op de openingspagina van onze website staat een link naar de video’s die tot nu toe gereleaset zijn:
- Hoe belangrijk is het om een uitgever te hebben?
- Waar moet je op letten bij een contract met de uitgever?
- Wat zijn de do’s en don’ts voor artiesten op social media?
- Hoe heeft streaming de muziek veranderd?
Uiteraard zijn ze ook op YouTube te zien.

 

 

 

 

 

Sena verwerkt de playlist van RADIONL

Vanaf nu verwerkt Sena ook de playlist van RADIONL. Dit gebeurt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2018. RADIONL werd in 2005 gestart en draait 24 uur per dag Nederlandstalige muziek; muziek die veelal niet op de grote commerciële en publieke radiostations gedraaid wordt. Doordat Sena voortaan ook deze playlist verwerkt, komt een grotere focus op de doorbetaling van het Nederlandstalige, volksere segment te liggen. Voor de artiesten van wie de muziek op RADIONL gedraaid wordt, is het belangrijk om zichzelf en hun repertoire bij Sena aan te melden, zodat zij in aanmerking komen voor doorbetaling.
“Voor ons sluit dit direct aan bij onze ambities om de doorbetaling steeds verder te verfijnen, het aantal afspeellijsten dat wij verwerken te vergroten en de verschillende vertegenwoordigde muzieksegmenten te verbreden,” aldus Sena in de bekendmaking.
RADIONL-eigenaar Nico Silvius: “Dit is groot nieuws voor de artiesten die wij draaien op RADIONL. Deze muziek neemt in populariteit toe en krijgt nu ook de erkenning die daarbij hoort.”

38% van de consumenten verkrijgt muziek op illegale wijze

Ondanks het feit dat de muziekmarkt dankzij streaming weer in de lift zit, gebruikt ruim een derde van de consumenten illegale manieren om aan muziek te komen. Dat blijkt uit het Music Consumer Insight Report 2018 van de IFPI, de belangenorganisatie van de wereldwijde muziekindustrie. De populairste vorm van auteursrechtschending is nog altijd het rippen van streams (door 32% van de consumenten), gevolgd door downloaden via cyber lockers of p2p-netwerken (23%) en verkrijging via zoekmachines (17%).
Volgens het voorwoord van IFPI-ceo Frances Moore is ‘de voortdurende dreiging van digitale auteursrechtschending’ een van de twee belangrijkste uitdagingen voor de muziekindustrie. De andere is het ‘onvermogen om van sommige user-upload diensten een eerlijke compensatie te krijgen’.
Overigens is de jaarlijkse rapportage niet helemaal omstreden. De Britse Entertainment Retailers Association heeft kritiek op het verslag, aangezien dat bijna volledig focust op digitale muziekconsumptie. “Door fysieke verkopen bijna helemaal buiten beschouwing te laten, zet de IFPI effectief alle mensen buitenspel die nog steeds fysieke muziek kopen,” schrijft ERA-ceo Kim Bayley in een open brief aan IFPI-ceo Frances Moore.

 

SoundCloud breidt zijn verdienmodel uit naar vele gebruikers

Nadat Spotify in september onafhankelijke artiesten de mogelijkheid gaf tracks direct naar de dienst te uploaden, is SoundCloud nu met een passend antwoord gekomen. Honderdduizenden gebruikers komen voortaan in aanmerking om inkomsten te genereren met de eigen content die ze op het platform zetten. Daartoe breidt de dienst zijn doorbetalingsprogramma, SoundCloud Premier, uit naar vele van zijn gebruikers, met de ronkende claim dat het nu geld uitkeert aan ‘vele malen meer makers dan enig ander audioplatform’. De doorbetalingen zouden ‘gelijk of groter (zijn) aan die van enige andere streamingdienst’. Onafhankelijke artiesten krijgen het hen toekomende bedrag per maand uitgekeerd.
SoundCloud Premier was tot nu toe alleen op uitnodiging beschikbaar, maar wordt ook kosteloos uitgerold naar creatieven met originele content die gebruikmaken van SoundCloud Pro en Pro Unlimited. Voorwaarde is wel, dat die makers de afgelopen maand minimaal 5.000 plays hebben gerealiseerd in landen waar de dienst abonnementen en advertenties aanbiedt (Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk, Duitsland en Nederland).

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug