Nieuws

Nieuwsbrief week 38, 2018

 

 

LET OP: de Algemene Ledenvergadering van Popauteurs.nl zal plaatsvinden op 8 OKTOBER A.S. om 19.00u in de Roode Bioscoop te Amsterdam! Houd de datum vrij, meer info volgt z.s.m.

Beste Popauteurs,

Zoals jullie via de media hebben kunnen vernemen, is dinsdag 18 september jl. het Rapport van de Onderzoekscommissie Nader Onderzoek Buma/Stemra verschenen. De conclusies en aanbevelingen van deze commissie hebben Wim van Limpt, ceo van Buma/Stemra, doen besluiten om tijdens de aankomende ALV van de organisatie, op 29 oktober a.s., af te treden.

Het onderzoek van de commissie betrof de vermeende onregelmatigheden van twee directieleden, die altijd onze volledige steun hebben gekregen, en het functioneren van Buma/Stemra in het algemeen. De belangrijkste conclusies en aanbevelingen van de commissie zijn als volgt:

  • Er is geen sprake geweest van noemenswaardige onregelmatigheden van deze twee directieleden. Deze vermeende onregelmatigheden zijn door het voormalige bestuur van Buma/Stemra, op aangeven van de heer van Limpt, vorig jaar op vele fronten onderzocht
  • De commissie is er niet van overtuigd dat deze onderzoeken noodzakelijk waren voor het brengen van klaarheid met betrekking tot de vragen die er lagen
  • Diverse aanbevelingen voor een betere financiële structuur en een governance-model van de organisatie, met meer ‘checks and balances’

Wij kunnen ons geheel vinden in de conclusies en aanbevelingen van de commissie en we zijn dan ook blij met de uitkomsten van dit onderzoek van de commissie. Vooral omdat, zoals jullie weten, wij ons tijdens de ALV van Buma/Stemra in oktober vorig jaar met klem hebben verzet tegen de onderzoeken die door het voormalige Bestuur van Buma/Stemra zijn geïnitieerd. Dit, omdat er geen enkel bewijs was voor de gestelde vermeende onregelmatigheden, en de onderzoeken dus alleen maar schade zouden opleveren. Schade voor de twee directieleden persoonlijk en zakelijk, voor Buma/Stemra in financieel en reputationeel opzicht, en voor jullie, de rechthebbenden, eveneens in financieel opzicht (want de kosten komen ten laste van jullie). En zoals jullie weten, is door deze onderzoeken die schade voor alle betrokkenen helaas opgetreden.

De resultaten en samenvatting van het onderzoek van de commissie zijn hier te lezen.

Hoe nu verder? Het rapport van de commissie verschaft niet alleen duidelijkheid, maar roept ook vragen op, onder meer over verantwoordelijkheden die wel en niet zijn genomen en welke lessen we hieruit kunnen trekken. Ongetwijfeld zal een en ander tijdens de komende ALV van Buma/Stemra uitgebreid aan de orde komen. Wij zullen hierbij een positief-kritische insteek kiezen, met als doel intern de rijen zo spoedig mogelijk te sluiten, eensgezind vorm en inhoud te geven aan een verbeterd Buma/Stemra om daarmee jullie belangen zo goed mogelijk te dienen. Want daar staan wij tenslotte voor als Popauteurs.nl!

Wij hopen dat jullie op 29 oktober a.s. in groten getale naar de ALV van Buma/Stemra komen en dat we samen met jullie na afloop mogen concluderen dat deze donkere periode voor eens en voor altijd achter de rug is, en Buma/Stemra sterker uit de strijd naar voren is gekomen, in het belang van jullie, de rechthebbenden.

Namens het bestuur van Popauteurs.nl,
Tom Peters voorzitter

 

Nieuwe ‘Popkwesties’-video staat online

Het bestuur van Popauteurs.nl heeft een aantal video’s laten opnemen, waarin een uitleg wordt gegeven over eventuele vragen of problemen waar je als auteur voor kan komen te staan. De serie heeft dan ook de naam ‘Popkwesties’. De video’s bevatten bijvoorbeeld een uitleg over wat wel en niet is toegestaan met betrekking tot sampling, en beantwoorden vragen als ‘hoe krijg ik mijn nummers op Spotify-playlists?’ en ‘mag ik een buitenlandse track zo maar vertalen en uitbrengen?’.
We plaatsen elke twee weken zo’n video op de Popkwesties Video's pagina en kondigen die in de nieuwsbrief aan. Deze week hebben we een video online gezet waarin wordt uitgelegd wat de do’s en don’ts zijn voor artiesten op social media. Op de openingspagina van onze website staat een link naar de video’s die tot nu toe gereleaset zijn:
- Hoe belangrijk is het om een uitgever te hebben?
- Waar moet je op letten bij een contract met de uitgever?

Uiteraard zijn ze ook op YouTube te zien.

Buma NL roept drie extra Buma NL Awards in het leven

Aan de bestaande lijst van Buma NL Awards zijn drie nieuwe toegevoegd: Beste Act Levenslied, de Helden Oeuvreprijs en een award voor de Beste Producer. De uiteindelijke winnaars van de awards worden op 1 oktober 2018, tijdens Buma NL in het Utrechtse TivoliVredenburg, bekendgemaakt. De Buma NL Awards zijn de belangrijkste onderscheiding binnen de Nederlandstalige muziekcultuur en worden dit jaar voor de negende keer uitgereikt.
De nominaties voor en uiteindelijke toekenning van de awards in de categorieën Hollands, Populair, Urban en Alternatief is gebaseerd op verkoopcijfers van cd’s, downloads, airplay op radio en televisie en de aantallen streams op de toonaangevende streamingplatforms. Naast de Buma NL Awards worden op 1 oktober 2018 ook de Hollandse Meesters Award, de Xenox Music Media Awards, de Sena Performers Award en de HitsNL Awards uitgereikt.
Deze week werd de lijst van alle genomineerden voor de Buma NL Awards bekendgemaakt.

HitsNL bouwt gestaag verder

Sinds de start van HitsNL, in november 2015, heeft het streamingplatform dat zich focust op Nederlandstalig product zich enorm doorontwikkeld. Met onder meer een op Facebook gericht tv-kanaal wordt de groeiende achterban bediend.
De volgende stap is Club HitsNL, dat de leden toegang geeft tot allerlei extra’s. Liefhebbers van Nederlandstalige muziek kunnen gratis lid worden. Initiatiefnemer Tom Peters: “Met Club HitsNL willen we onze doelgroep steviger aan ons binden. Voor leden hebben we leuke win- of kortingsacties op concertkaarten of cd’s. Deze doelgroep is daar zeker nog in geïnteresseerd. Het is weliswaar nog geen abonnement op HitsNL, maar we verhogen op deze manier wel de naamsbekendheid en het vertrouwen in het platform.” Abonnees van streamingdienst HitsNL worden automatisch premium lid van Club HitsNL; dit biedt hen nog meer voordelen dan de gratis abonnees.
Lees hier meer over de groei van HitsNL.

 

Ook interessant:

 

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug