Nieuws

Nieuwsbrief week 36, 2018

LET OP: de Algemene Ledenvergadering van Popauteurs,NL zal plaatsvinden op 8 OKTOBER A.S. om 19.00u in de Roode Bioscoop te Amsterdam! Hou de datum vrij, meer info volgt zsm.

Nieuwe ‘Popkwesties’-video staat online

Zoals in de vorige nieuwsbrief aangekondigd, heeft het bestuur van Popauteurs.nl een aantal video’s laten opnemen, waarin een uitleg wordt gegeven over eventuele vragen of problemen waar je als auteur voor kan komen te staan. De serie heeft dan ook de naam ‘Popkwesties’. De video’s bevatten bijvoorbeeld een uitleg over wat wel en niet is toegestaan met betrekking tot sampling, en beantwoorden vragen als ‘hoe krijg ik mijn nummers op Spotify-playlists?’ en ‘mag ik een buitenlandse track zo maar vertalen en uitbrengen?’.
We plaatsen elke twee weken zo’n video op www.popauteurs.nl en kondigen die in de nieuwsbrief aan. Deze week hebben we een video online gezet waarin wordt uitgelegd waar je op moet letten bij een contract met een uitgever.
Op de openingspagina van onze website staat een link naar de video’s die tot nu toe gereleaset zijn. Uiteraard zijn ze ook op YouTube te zien.

Veel onzin van Google en YouTube over auteursrecht

Robbert Baruch (manager public affairs bij Buma/Stemra) en Paul Solleveld (directeur juridische zaken en public affairs bij NVPI) hebben een ingezonden brief gestuurd naar het Financieele Dagblad. Daarin pleiten zij voor steun voor het voorstel van de Europese Commissie om platforms voor user uploaded content (zoals YouTube en Facebook) onder de geldende auteurswetgeving te laten vallen.
De schrijvers betogen dat na de introductie van de plannen voor Europese internetwetgeving een ongekende lobbymachine op gang kwam, waarin Google alleen al meer dan €30 miljoen uitgaf om de wetgeving te beïnvloeden. Zowel direct als via organisaties die door hen betaald worden, werden allerlei onzinargumenten verspreid om de Europarlementariërs om de tuin te leiden. Zo zou de wetgeving neerkomen op het implementeren van uploadfilters, waarmee de vrijheid van informatie op het internet in gevaar zou zijn. Onzin, zeggen Baruch en Solleveld. Makers en artiesten willen niets liever dan dat hun materiaal verspreid wordt, maar ze willen ook niets liever dan daarvoor een passende vergoeding krijgen.

 

Op donderdag 27 september debat met politici en makers

Voorafgaand aan het Algemeen Overleg Auteursrecht op 4 oktober in de Tweede Kamer organiseert Platform Makers de bijeenkomst ‘Werken voor een kratje bier’, een debat met politici en makers als onderdeel van de lobby inzake de tussenevaluatie van het auteurscontractenrecht.
De bijeenkomst is op 27 september en zal om 15.30 uur plaatshebben in Nieuwspoort. Inloop vanaf 15.00 uur en aansluitend aan het debat is er een borrel tot uiterlijk 18.30 uur.
De bijeenkomst is genoemd naar de gelijknamige publicatie, waarin diverse makers zich, soms anoniem, uitspreken over de huidige contractpraktijk

 

 

Streamingdienst YouTube Music van start in Nederland en België

Eind augustus heeft YouTube zijn muziekstreamingdienst YouTube Music ook in Nederland en België gelanceerd. De dienst moet de concurrentie aangaan met onder meer Spotify en Deezer. Voor de dienst heeft YouTube deals gesloten met Universal, Sony, Warner en een groot aantal independents. Gebruikers kunnen onder meer nummers beluisteren, videoclips en live-opnamen bekijken en playlists aanmaken. Het is verder mogelijk om het beeld uit te schakelen en alleen de muziek te horen. Op verzoek van de labels laat YouTube geen video’s zien die niet afkomstig zijn van professionele makers of de artiesten zelf.
De YouTube Music-app is gratis, maar wie kiest voor de betaalde variant, YouTube Music Premium, hoort geen reclame tussen de tracks. Daarnaast is het mogelijk om liedjes offline te bewaren.
Volgens 3VOOR12 legt de dienst het echter vooralsnog ernstig af tegen zijn concurrenten.

 

Ook interessant:

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug