Nieuws

Nieuwsbrief week 34, 2018

Beste popauteur,

Ik hoop dat je van een mooie zomervakantie hebt genoten en weer klaar bent om Nederland te verblijden met nieuwe succesvolle composities!

Als bestuur van Popauteurs.nl hebben wij de afgelopen maanden onder andere gebruikt om een aantal video’s op te nemen, waarin een uitleg wordt gegeven over eventuele vragen of problemen waar je als auteur voor kan komen te staan. De serie heeft dan ook de naam ‘Popkwesties’. De video’s bevatten bijvoorbeeld een uitleg over wat wel en niet is toegestaan met betrekking tot sampling, en beantwoorden vragen als ‘hoe krijg ik mijn nummers op Spotify-playlists?’ en ‘mag ik een buitenlandse track zo maar vertalen en uitbrengen?’.
De komende maanden zullen we elke twee weken zo’n video op www.popauteurs.nl plaatsen en in de nieuwsbrief aankondigen. De serie gaat deze week van start met een video waarin wordt uitgelegd hoe belangrijk het is om een uitgever te hebben. Op de openingspagina van onze website staat een link naar de video’s die tot dan toe gereleaset zijn. Uiteraard zijn ze ook op YouTube te zien.

Wij hopen als bestuur hiermee een extra service te bieden aan onze leden en ons als Popauteurs.nl te onderscheiden als de belangenbehartiger voor jou als auteur.

Veel plezier bij het bekijken van de video’s en veel succes bij je auteurswerkzaamheden de komende tijd.

Vriendelijke groet,

Tom Peters
Voorzitter Popauteurs.nl

 

Spotify maakt componisten nu ook zichtbaar op mobiel voor iOS

Toen Spotify in februari bevestigde dat het eindelijk componisten- en producers-credits aan het platform zou toevoegen, reageerde de wereldwijde muziekindustrie enthousiast. Op dat moment was deze feature nog alleen via de desktop op te roepen. Vanaf nu is de informatie ook voor iOS-gebruikers zichtbaar op de mobiele telefoon. Voor deze gebruikers zijn de verwijzingen naar componisten en producers nu te raadplegen in de Spotify-app. De gegevens (voor zover door de muzieklabels verstrekt) worden getoond als de drie puntjes naast elke track worden aangeklikt en vervolgens ‘Song credits’ onderaan de lijst.
Ondertussen wordt volgens Spotify getracht ontbrekende credits in de nabije toekomst aan te vullen met informatie die rechtstreeks bij uitgevers, componisten en auteursrechtenorganisaties vandaan komt.

 

Update website Auteursrechtgids

De website van de Auteursrechtgids heeft een update ondergaan. De directe aanleiding voor deze update is de aanpassing van de Auteurswet aan de implementatie van de leesgehandicaptenrichtlijn. Interessanter zijn de ontwikkelingen in de jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie die interpretatievragen van gerechtelijke instanties van de lidstaten beantwoordt. Daardoor zorgt die ervoor dat de diverse Europese richtlijnen over auteursrecht in alle EU-landen op dezelfde manier wordt geïnterpreteerd en toegepast. Lees hier meer.

 

 

Spotify wordt geïntegreerd op nieuwe Samsung-apparaten

Een van de grote voordelen van Apple Music in de strijd met Spotify was tot nu toe, dat Apple zijn muziekplatform standaard installeerde op zijn telefoons, waardoor een enorm bereik gegarandeerd was. Daar heeft Spotify nu een antwoord op: het heeft een deal gesloten met de grootste producent van smartphones ter wereld, Samsung. Dat bedrijf heeft een marktaandeel van 20,1%, tegenover 12,1% voor Apple. Als gevolg van deze deal wordt Spotify een standaardonderdeel van de set-up van elke toekomstige Samsung-telefoon, Samsung Smart TV en Bixby, Samsung’s variant op Apple’s Siri en Amazon’s Alexa. Sterker nog: Samsung heeft aangekondigd te komen met een eigen stemgestuurde speaker, de Galaxy Home, ‘powered by Bixby’. Spotify wordt de voor-geïnstalleerde muziekdienst op dat systeem.
Na de aankondiging steeg de waarde van de Spotify-aandelen op Wall Street met 5%. Critici geven echter aan dat de muziekindustrie moet oppassen dat zij niet wordt ‘opgegeten’ door de honger naar groei van telefoongiganten.

 

Ook interessant:

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug