Nieuws

Nieuwsbrief week 28, 2018

Europees Parlement stemt voorlopig tegen copyrightplan

Het Europees Parlement heeft met een kleine meerderheid tegen de EU-plannen gestemd om de wetgeving rond het auteursrecht aan te scherpen. 318 Europarlementariërs stemden tegen de plannen, terwijl 278 leden voor stemden. De overige 31 leden onthielden zich van hun stem.
Paul Solleveld, director legal and public affairs van brancheorganisatie NVPI, is teleurgesteld. “De tegencampagne om te voorkomen dat onder meer YouTube verplicht wordt te onderhandelen voor het gebruik van werken stond bol van de onwaarheden, die je helaas veel terugleest. De woorden ‘uploadfilter’ en ‘Google-taks’ lijken gemeengoed, maar daar ging het niet over. De mededeling van de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming dat er geen verplichting in de richtlijn zit tot algemene monitoring heeft niet mogen baten.”
De plannen worden nu aangepast. In september wordt naar alle waarschijnlijkheid opnieuw gestemd.

Tussenstand Auteurscontractenrecht vraagt om actief beleid

Eind juni verscheen de langverwachte ‘tussenstandbrief’ van Minister Dekker over het Auteurscontractenrecht, de in 2015 ingevoerde wetswijziging die auteurs en artiesten zou moeten beschermen tegen wurgcontracten. De Minister geeft in zijn brief vooral een inventarisatie van de in de bijlagen meegezonden rapportages van marktpartijen. Ook beschrijft hij hoe de publieke omroep, ondanks aandringen van de regering, niet bereid is gebleken zich in te schrijven bij de geschillencommissie Auteurscontractenrecht. Meermaals verwijst hij naar de ‘Aanbevelingen voor redelijke Artiestenovereenkomsten’ die Kunstenbond en Ntb vorig jaar met de NVPI uitonderhandelden. Een van de weinige concrete resultaten van de nieuwe wet.
Het geschetste beeld is al met al eenduidig: de nieuwe wetgeving sorteert tot op heden nauwelijks effect, en zou daarom nu al aanleiding moeten geven tot beleidsmaatregelen van de overheid. Wachten op de evaluatie van de wet in 2020 zou een gemiste kans zijn.
Platform Makers, het samenwerkingsverband van vakbonden en beroepsorganisaties voor auteurs en artiesten, verzond daarom een reactie aan de Tweede Kamer. Het platform roept de regering en de Tweede Kamer op de evaluatie van de wet niet simpelweg af te wachten.

Apple Music lijkt in VS nu meer abonnees te hebben dan Spotify

Volgens niet bevestigde berichten is Apple Music het abonnee-aantal van Spotify gepasseerd en daarmee de grootste muziekstreamingdienst in de VS. Dat zou blijken uit vertrouwelijke gegevens die een grote Amerikaanse distributeur heeft gedeeld met Digital Music News. Volgens deze bron heeft zowel Apple Music als Spotify nu meer dan 20 miljoen abonnees in de VS, maar ligt Apple een fractie voor. Het alle records brekende album Scorpion van Drake zou het beslissende zetje gegeven hebben. Bovendien groeit Apple Music sneller dan Spotify, waardoor de voorsprong de komende maanden naar verwachting zal groeien. Wereldwijd is Spotify nog wel comfortabel de grootste, met 70 miljoen betalende gebruikers tegenover 45 miljoen voor Apple Music.
Webmagazine Slate geeft een mogelijke verklaring voor de geslaagde inhaalrace van Apple Music: Spotify zou zich met zijn vele playlists richten op gemakzuchtige luisteraars, terwijl Apple Music-abonnees serieuze muziekliefhebbers zouden zijn. Het is aan jou om te beoordelen of je je in die typering herkent.

Ed Sheeran aangeklaagd voor 100 miljoen

Hoge bomen vangen veel wind. Als dat iemand dat in zijn korte carrière ondervonden heeft, is het Ed Sheeran wel. De Brit heeft weer een plagiaatclaim aan zijn broek. Zijn hit Thinking Out Loud zou te veel lijken op Marvin Gayes Let's Get It On. Het bedrijf Structured Asset Sales heeft een rechtszaak aangespannen van 100 miljoen dollar, meldt TMZ.
Eerder werd Sheeran ook al aangeklaagd voor hetzelfde nummer. Dat was door nabestaanden van Ed Townsend, die meeschreef aan Gayes wereldhit. Deze claim noemde de zanger ‘bullshit’.
Let's Get It On is in 1973 geschreven door Gaye en Edward Townsend, die in 2003 overleed. Daarop kocht Structured Asset Sales een derde van het auteursrecht.

Ook interessant:

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug