Nieuws

Nieuwsbrief week 26, 2018

Frank Helmink blikt vooruit op Buma NL 2018

Op maandag 1 oktober vindt Buma NL, de grootste conferentie en festival voor Nederlandstalige muziek, weer plaats. Dat gebeurt dit jaar voor de tweede keer in TivoliVredenburg. Over de verhuizing van Den Bosch naar Utrecht zegt Frank Helmink, managing director van Buma Cultuur: “We proberen het evenement breder te trekken en willen een platform zijn voor alle Nederlandstalige muziek, niet alleen het volksrepertoire. We hadden daarom meer vierkante meters nodig. Inhoudelijk is die combinatie niet zomaar te regelen. Er heersen trouwens nog best veel vooroordelen over elkaars muziek, maar ik denk dat een kruisbestuiving uiteindelijk iedereen wat oplevert. Elk genre kan wel wat van een ander genre leren.”
In dit interview blikt Helmink ook vooruit op het programma, de focus en zijn verwachtingen van het evenement.

 

Ervaringen met auteurscontractenrecht juli 2015-december 2017

Platform Makers, het samenwerkingsverband van vakbonden en beroepsorganisaties voor auteurs en artiesten, heeft individuele ervaringen van makers met het auteurscontractenrecht gepubliceerd. In het stuk - met de veelzeggende titel ‘Werken voor een kratje bier... en meer onbillijke voorstellen - spreken diverse makers zich, soms anoniem, uit over de huidige contractpraktijk. De voorlopige conclusie is zorgwekkend: de nieuwe wet bracht nog maar beperkt verandering in de daadwerkelijke contractpraktijk. De hele publicatie is hier te lezen en de brief van Platform Makers aan de Tweede Kamer over de tussenstand auteurscontractenrecht hier.

Strengere Europese copyright-regels stap dichterbij

De legal affairs-commissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met een hervorming van het auteursrecht in de Digital Single Market. Onder de nieuwe wetgeving zouden user generated content-diensten als YouTube onder hetzelfde regime komen te vallen als diensten als Spotify, Deezer en Apple Music, en niet langer worden beschermd door de huidige ‘safe harbour’-voorzieningen. Concreet betekent dit, dat ugc-platforms dan verplicht worden licenties af te sluiten en rechthebbenden moeten betalen voor het aanbieden van muziek- en filmcontent. Als ze niet willen betalen, moeten ze ervoor zorgen dat deze content geblokkeerd wordt.
De muziekindustrie heeft lang voor een aanscherping van de regels gelobbyd, omdat op deze manier de zogenoemde ‘value gap’ gedicht wordt. Tegenstanders van de hervormingen menen echter dat hiermee de vrijheden online beperkt worden.
De wetsaanpassing moet nog door het hele Europese Parlement worden goedgekeurd. Op 2 juli vindt de stemming hierover plaats.

 

YouTube: “Iedereen gaat meer geld verdienen”

In een nieuw interview heeft YouTube‘s global head of music, Lyor Cohen, aangegeven dat de streamingdienst binnenkort hogere royalty‘s zal afdragen aan rechthebbenden. Tegenover het Engelse vakblad Music Week beloofde hij, dat de nieuwe abonneedienst van YouTube dezelfde percentages gaat uitkeren als Spotify en Apple Music.
Los van die abonneedienst zouden ook de snel groeiende inkomsten van de aloude gratis YouTube-dienst uiteindelijk richting de rechthebbenden gaan vloeien. Waar het videoplatform op abonneegebied nog een achterstand heeft in te halen, is de gratis dienst, met 1,9 miljard gebruikers, vele malen groter dan Spotify en Apple Music. Lees hier meer.

Ook interessant:

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug