Nieuws

Nieuwsbrief week 14, 2018

Rapper Boef breekt records op Spotify en YouTube

Rapper Boef heeft met de release van zijn nieuwe single Sofiane twee Nederlandse records verbroken, op zowel Spotify als YouTube. Vorige week vrijdag, 30 maart, verbrak de single het record voor de meeste Spotify-streams per dag in Nederland, door meer dan 680.000 streams in 24 uur te behalen. Boefs eerdere record, met zijn single Habiba, werd begin maart verbroken door Ronnie Flex en Famke Louise, die met het nummer Fan meer dan 650.000 streams behaalden.
De video bij Sofiane behaalde dezelfde dag op YouTube meer dan 1,2 miljoen views en 112.000 likes en verbrak daarmee het record voor meeste views en hoogste waardering binnen 24 uur in Nederland.

 

 

 

Spotify bij beursgang gewaardeerd op bijna $30 miljard

Zoals bekend is Spotify sinds afgelopen dinsdag, 3 april, genoteerd aan de New York Stock Exchange. Nadat achter de schermen een aantal uren aandelen ge- en verkocht waren, werd de officiële publieksprijs bekendgemaakt. Die bedroeg $166 per aandeel. Aangezien Spotify 55.731.480 normale aandelen beschikbaar gemaakt heeft, kwam de waarde van het streamingplatform daarmee uit op ongeveer $29,6 miljard.
Van de beschikbaar gemaakte aandelen is 28,4% (ter waarde van $2,6 miljard) in handen van Daniel Ek. Medeoprichter Martin Lorentzon bezit 38,92% (en werd dus virtueel $3,6 miljard rijker). Technology Crossover Ventures heeft 17,26% van de taart en de resterende geregistreerde aandelen (15,4%) zijn eigendom van Spotify-personeelsleden en andere aandeelhouders.
Voor de duidelijkheid: de beschikbaar gestelde aandelen betreffen een minderheid van het totaalaantal aandelen in Spotify. Dit aantal overstijgt de 150 miljoen. Daniel Ek beschikt bijvoorbeeld in totaal over 50 miljoen aandelen, maar heeft er dus slechts 15,84 miljoen geregistreerd.
Aan het eind van de eerste beursdag was de waardering overigens met ruim 10% gedaald. De prijs per aandeel bedroeg nog $149,01, wat Spotify $26,5 miljard waard maakte. Dat is geen verrassing; door de ongewone beursgang (via een ‘direct listing’) was en is enige fluctuatie gedurende de eerste dagen te verwachten.

 

 

 

Jimmy Iovine vindt streamingdiensten teveel op elkaar lijken

Volgens Apple Music-topman Jimmy Iovine lijken streamingdiensten teveel op elkaar. Ze moeten zich meer onderscheiden om te kunnen overleven.
“Streamingdiensten kosten allemaal $9,99 en ze bieden allemaal dezelfde muziek,” zegt Iovine tegen de BBC. Er moet in zijn optiek meer interactie komen tussen artiesten en het publiek.
De muziekveteraan geeft aan dat Apple Music meer eigen content wil gaan bieden en trekt daarbij de parallel met Netflix: “Netflix geeft $6 miljard per jaar uit aan originele content. Zij hebben een unieke catalogus en vragen daar $10,99 per maand voor. Bij muziek is dat anders. De labels willen dat iedereen dezelfde muziek aanbiedt.” Apple heeft in het verleden wat succes gehad met exclusives, zoals de albums Views van Drake en Blonde van Frank Ocean. Het heeft die strategie echter recent grotendeels verlaten en richt zijn investeringen nu op beeldcontent, zoals de serie Carpool Karaoke.
Een van de redenen dat Iovine zo vrijuit spreekt, is mogelijk het feit dat hij in augustus terugtreedt uit de dagelijkse leiding van het bedrijf en verdergaat in een adviesrol.

 

 

 

Amazon Music: ‘Aantal abonnees in half jaar tijd verdubbeld’

Amazon Music heeft ‘tientallen miljoenen’ betalende gebruikers en het aantal abonnementen op Amazon Music Unlimited is het afgelopen halfjaar meer dan verdubbeld. Dat zegt vice president Steve Boom in een interview met Billboard. Amazon is, na Spotify en Apple Music, de derde streamingdienst ter wereld.
Boom noemt geen exact aantal betalende gebruikers, maar geeft wel aan dat de groei aan twee dingen te danken is: het grote (en groeiende) aantal mensen dat zich abonneert op Amazon Prime en de groei en populariteit van stem-gestuurde speakers, een segment waarin Amazon’s Echo marktleider is. Die laatste ontwikkeling, die volgens Boom geen toekomstmuziek is, maar zich nu al afspeelt, heeft een tot nu toe onaangesproken groep streamers aangeboord. Onder hen bevinden zich ouderen (die doorgaans minder snel nieuwe technieken omarmen) en country-liefhebbers. Die groepen zijn medeverantwoordelijk voor de groei van Amazon Music, aldus Boom.

 

 

 

Ook interessant:

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug