Nieuws

Nieuwsbrief week 06, 2018

Spotify voegt informatie over componisten toe

Het heeft even geduurd, maar op Spotify is nu per liedje, behalve de uitvoerende, terug te vinden wie het geschreven en geproduceerd heeft. Die informatie komt tevoorschijn door op een titel te klikken met de rechtermuisknop en vervolgens in het menu te kiezen voor ‘Credits tonen’. Er is wel een aantal nuances: de informatie is vooralsnog alleen via desktopcomputers te raadplegen en nog lang niet compleet. Maar het begin is er.
Met de toevoeging van deze informatie heeft Spotify het bekende industriebrede metadata-probleem (zie ook verderop in deze nieuwsbrief) niet opgelost. Dit komt mede doordat de getoonde informatie van de labels afkomstig is. De precieze bron wordt ook bij de credits vermeld.
In een blog zegt de dienst hierover: “wij realiseren ons dat sommige van de door de labels verstrekte data incompleet is of niet helemaal juist. Dit is echter pas de eerste stap in het zichtbaar maken van song credits op Spotify.”

 

Songwriters krijgen in de VS groter aandeel uit streaming

Songwriters krijgen in de Verenigde Staten voortaan een groter deel van de opbrengst van hun gestreamde liedjes. Dat heeft de Copyright Royalty Board (CRB) bepaald. De uitspraak betekent een fikse tegenslag voor diensten als Spotify, Apple Music en Amazon Music Unlimited, die de auteurs extra moeten gaan compenseren.
Nu krijgen componisten nog 10,5% van de opbrengsten van de muziekstreamingsdiensten. Dat tarief is voor de periode 2018-2022 vastgesteld op 15,1%. In de praktijk betekent dit een stijging van de royalty’s met bijna 44%, de grootste verbetering in de historie van de CRB. De rechtbank bepaalde onder meer ook dat de streamingdiensten songwriters eerder moeten betalen, anders krijgen ze een forse boete.
David Israelite (foto), president en ceo van een van de initiatiefnemers, de National Music Publishers’ Association, is blij met deze uitkomst: “Door deze beslissing kunnen ook songwriters meeprofiteren van het succes van streaming. De verhouding tussen wat labels en uitgevers doorbetaald krijgen, is aanzienlijk verbeterd, waardoor een betere balans ontstaat. Hoewel een effectieve verhouding van 4:1 nog steeds geen eerlijke verdeling is, is dit het beste wat auteurs ooit gehad hebben.”

Waarom meer databases het metadata-probleem niet oplossen

Het metadata-probleem van de muziekindustrie mag bekend verondersteld worden. Veel collecting society’s en uitgevers schatten dat een kwart van de publishing-omzet niet bij de juiste rechthebbenden terechtkomt doordat accurate metadata ontbreken. In reactie hierop proberen verschillende partijen een rechtendatabase op te zetten, maar in dit gastartikel op Hypebot.com geeft Niclas Molinder aan waarom hij denkt dat dat niet de oplossing is. Molinder is van Auddly, een Zweedse startup van songwriter Max Martin en ABBA-voorman Björn Ulvaes, die in de vorige nieuwsbrief ook ter sprake kwam.
Kort en goed meent hij dat niet data, maar de kwaliteit van data het onderliggende probleem is. De oplossing is volgens Molinder dat alle betrokkenen moeten werken met één systeem, gevuld met data die rechtstreeks van de bron komt, in een vroeg stadium verzameld is, compleet is, geverifieerd is en bij alle rechthebbenden identiek is.

 

Apple Music na deze zomer in de VS mogelijk groter dan Spotify

Apple Music groeit in de Verenigde Staten maandelijks met 5%, tegenover 2% voor Spotify. Als die verhouding zo blijft, streeft Apple Music komende zomer Spotify voorbij als grootste streamingdienst van Amerika, meldt The Wall Street Journal. Een aantal zaken werkt deze ontwikkeling in de hand: Apple profiteert van het feit dat het muziekplatform voorgeïnstalleerd is op alle iPhones, Apple Watches en andere hardware die het verkoopt. En volgende week komt daar de stemgestuurde luidspreker, de HomePod, bij.
Hoewel Apple Music in 115 markten is uitgerold en Spotify in slechts 61, liggen de verhoudingen wereldwijd precies andersom dan in de VS. Spotify heeft bijna twee keer zoveel betaalde gebruikers als Apple (70 miljoen vs. 36 miljoen) en groeit aanzienlijk sneller.

 

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug