Nieuws

Nieuwsbrief week 50, 2017

Wat zijn je ervaringen met het Auteurscontractenrecht?

Het Auteurscontractenrecht, dat sinds 1 juli 2015 van kracht is, moet (foto)journalisten, auteurs en artiesten beschermen tegen wurgcontracten. Bij de invoering is afgesproken de nieuwe wet na vijf jaar te evalueren, met een tussenevaluatie na 2,5 jaar.
Het is belangrijk om de stem van de maker te laten horen. Daarom verzamelen de NVJ, NVF en Platform Makers nu ervaringen uit de praktijk en roepen zelfstandigen op enkele vragen te beantwoorden. Die vragen zijn hier te vinden. De antwoorden kunnen – desnoods anoniem – uiterlijk 24 december worden gestuurd naar Rosa García López, secretaris NVJ Zelfstandigen en NVF en tevens bestuurslid Platform Makers. Haar mailadres is rgarcialopez@nvj.nl.

Zes Nederlanders in Spotify-Top 10 meest gestreamde artiesten

Net als in de rest van de wereld was Ed Sheeran het afgelopen jaar in Nederland de meest gestreamde artiest op Spotify. Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘Year In Music’-lijst van de streamingdienst. Van de resterende negen plekken in de Top 10 worden er maar liefst zes ingenomen door Nederlandse artiesten: Lil’ Kleine, Boef, Ronnie Flex, Sevn Alias, SFB en Josylvio.
Ed Sheerans Shape Of You was ook de meest gestreamde track van het afgelopen jaar, maar ook in deze toplijst staan zes tracks van Nederlandse komaf: twee van Lil’ Kleine en Ronnie Flex, en van Boef en Martin Garrix ieder een nummer.
In de lijst met meest gestreamde albums moet Ed Sheeran zelfs twee Nederlanders voor laten gaan: Lil’ Kleine en Boef.
Uit deze overzichten (die naast nog meer lijstjes hier te beluisteren zijn) blijkt al een trend die zich ook wereldwijd voordoet: de toenemende populariteit van hiphop. Er werd het afgelopen jaar maar liefst 74% meer naar hiphop geluisterd op Spotify dan het jaar daarvoor.

 

Amazon Music Unlimited nu ook verkrijgbaar in Nederland

Vanaf nu is Amazon Music Unlimited ook in Nederland verkrijgbaar. En niet alleen hier; muziekfans in in totaal 28 nieuwe landen in Europa, Zuid- en Midden-Amerika kunnen zich voortaan abonneren op AMU’s reclamevrije catalogus met 40 miljoen liedjes en playlists. De streamingdienst van Amazon werd in 2016 gelanceerd in de Verenigde Staten, gevolgd door onder meer Groot-Brittannië, Duitsland en Japan.
Deze uitbreiding maakt de dienst voor een groot aantal nieuwe consumenten toegankelijk. De 28 nieuwe landen zijn: België, Bolivia, Bulgarije, Chili, Colombia, Costa Rica, Cyprus, Tsjechië, Ecuador, El Salvador, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Panama, Peru, Polen, Portugal, Slowakije, Zweden en Uruguay. Ook de populaire spraak-gestuurde Echo-speakers zijn voortaan in deze landen te koop.

 

YouTube lanceert in 2018 nieuwe streamingdienst ‘Remix’

Het ziet ernaar uit dat YouTube in maart 2018 een nieuwe muziekstreamingdienst gaat lanceren. Het platform, met de codenaam Remix, biedt volgens nieuwssite Bloomberg zowel een Spotify-achtige on demand audiodienst als videoclips. Het is dan ook de verwachting dat dit platform in de plaats komt van Google Play Music. Een licentiedeal met Warner Music zou al rond zijn, terwijl met Universal, Sony en de independents (via Merlin) nog wordt onderhandeld.
Ondertussen loopt de overeenkomst tussen YouTube en Vevo begin volgend jaar af. Universal en Sony hebben het merendeel van de aandelen in Vevo en gebruiken het om hun artiesten te promoten.

 

Spotify en Tencent versterken positie door aandelenruil

Spotify en Tencent Music (de grootste online muziekdienst van China, met zo’n 15 miljoen betalende abonnees) nemen een minderheidsbelang van 10% in elkaar. Door de verschillende waarderingen van beide bedrijven (Spotify is $16 miljard waard en Tencent Music $10 miljard), zal er ook een geldbedrag worden overgeboekt van China naar Zweden. De hoogte daarvan is niet bekendgemaakt.
De aandelenruil heeft een aantal gevolgen:

  • Het verschaft Spotify toegang tot de enorme Chinese markt (waar Tencent ruim vier keer zoveel abonnees heeft als Spotify’s grootste concurrent Apple er nu heeft)
  • Andersom opent het de Amerikaanse markt voor Tencent (Spotify wordt na zijn beursgang in elk geval voor een deel een Amerikaans bedrijf)
  • Spotify bouwt aan een beter verhaal t.b.v. de beursgang
  • Het feit dat ondanks het waardeverschil tussen de twee partijen een deal tot stand kwam, maakt duidelijk dat Spotify een zeer groot strategisch belang hecht aan de samenwerking
  • Door nu samen te werken, wordt een titanenstrijd voorkomen op het moment dat Spotify zich zelfstandig op de Chinese markt zou wagen
  • Bovendien wordt gesuggereerd dat deze deal in toekomstige onderhandelingssituaties met de rechthebbenden gebruikt kan worden om meer gewicht in de schaal te leggen

 

Ook interessant:

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

SaveSave

terug