Nieuws

Nieuwsbrief week 28, 2017

MediaMarkt en Talpa (her)lanceren streamingdienst Juke

De streamingdienst Juke, die MediaMarkt in 2012 lanceerde, is in samenwerking met Talpa Radio van de grond af opnieuw opgebouwd en deze week geherlanceerd. Het nieuwe Juke is een Nederlands digitaal platform waar radio, streaming en on-demand muziek samenkomen.
Via de dienst zijn de radiostations van Talpa (538, Sky Radio, Radio Veronica en Radio 10) gratis te beluisteren. Het streven is daar in de toekomst meer zenders aan toe te voegen. Daarnaast kan tegen betaling van 9,99 euro per maand (de standaard voor die soort diensten) geluisterd worden naar 40 miljoen tracks (wat tegenwoordig eveneens het standaardpakket is voor breed georiënteerde streamingaanbieders). Abonnees kunnen nummers die zij op radio horen direct aan hun eigen playlist toevoegen.
Juke zal ook ruim gaan voorzien in gecureerde, thematische playlists, die worden samengesteld door aan Talpa Radio verbonden dj’s als Edwin Evers, Armin van Buuren, Dennis Ruyer, Rob van Someren, Jeroen Nieuwenhuize en Coen & Sander.

 

Nederlanders downloaden minder illegale content

Er wordt in Nederland minder muziek, films en series illegaal gedownload. Dat claimt Telecompaper op basis van een eigen onderzoek. Hieruit blijkt dat 27% van de Nederlanders muziek, games, films en series downloaden uit illegale bron. Vier jaar geleden was dat nog 41%. De daling zou volgens Telecompaper in verband staan met de populariteit van streamingdiensten als Spotify, Apple Music, Netflix, Videoland en Pathé Thuis.
Er wordt het meest illegaal gedownload via torrents (30%), nieuwsgroepen volgen met een aandeel van 22%. Van de mensen die content illegaal binnenhalen zegt 77% dat minder te doen dan voorheen. Ongeveer 8% van die respondenten zijn gaan minderen omdat het moeilijker is om te vinden wat ze zoeken.
De resultaten komen voort uit het Telecompaper Consumer Panel, waar duizenden panelleden worden ondervraagd over bezit en gebruik van elektronica en internetdiensten.

 

Spotify zet nepartiesten in gecureerde playlists

Het kan eigenlijk niemand ontgaan zijn, maar Spotify stond afgelopen week onbedoeld – en ongetwijfeld ongewenst – volop in de journalistieke spotlights.
Het balletje begon bijna een jaar geleden te rollen, toen Music Business Worldwide schreef over fake-artiesten op Spotify. Vorige week refereerde Vulture hieraan in een artikel, waarin wel meer manieren stonden opgesomd, waarop misbruik kan worden gemaakt van streamingdiensten. Naar aanleiding van die publicatie reageerde Spotify officieel (en heftig ontkennend) op de aantijgingen. Dat liet MBW echter niet op zich zitten en het kwam met bewijs: een lijst met 50 nepartiesten die samen honderden miljoenen streams op Spotify genereren, zonder aanwezig te zijn op andere diensten, Facebook, Twitter of zelfs een eigen website. Vervolgens onthulde MBW welke (Zweedse!) componisten achter een groot deel van die nepnamen zitten. Ook de naam van het (Zweedse!) productiemuziekbedrijf dat als belangrijkste bron voor deze muziek geldt, werd bekendgemaakt. Het nieuws dat Spotify François Pachet heeft aangenomen, sluit hier naadloos op aan. Pachet is gespecialiseerd in muziek die geschreven wordt door computers. Als ook die composities straks doordringen tot de gecureerde playlists van Spotify, blijft daar wel heel weinig ruimte over voor ‘echte’ muziek…

 

Na Universal en Merlin verlengt ook Sony zijn Spotify-contract

Maar er was ook goed nieuws voor de Zweedse streamingdienst: na maanden van onderhandelingen heeft Spotify een nieuwe licentieovereenkomst gesloten met Sony Music. Dat is nu de tweede major die zijn deal verlengd heeft. Met Warner Music zijn nog onderhandelingen aan de gang.
De details van de afspraak zijn niet bekendgemaakt, maar het ligt in de lijn der verwachting dat die erg zal lijken op de recent verlengde contracten met Universal en Merlin. Dit zou onder meer inhouden dat artiesten de gelegenheid krijgen om een nieuw album eerst alleen beschikbaar te stellen voor betalende abonnees en pas na korte tijd ook aan gratis gebruikers. Een mogelijkheid waar overigens nog geen enkele grote act gebruik van gemaakt heeft.

 

 

Ook interessant:

 

 

Kijk op onze website www.popauteurs.nl hoe je snel met ons in contact komt!

terug